Imbracati in negru, cu chipul acoperit de o masca, un fular sau un tricou, anarhistii "Black Blocs" si-au facut o aparitie spectaculoasa in manifestatiile din Brazilia, unde s-au facut remarcati prin actiuni violente, scrie AFP.

Acest grupuscul a inceput sa fie cunoscut in Brazilia in timpul frondei sociale care a zguduit tara in iunie, in semn de protest fata de costurile de transport, cheltuielile excesive pentru organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2014 si coruptie.

In momentul in care miscarea sociala a devenit sporadica, Black Blocs si-au radicalizat actiunile, in principal la Rio si Sao Paulo, in fata unei politii cunoscute pentru brutalitatea interventiilor din timpul manifestatiilor.

In timpul interventiilor, Black Blocs vizeaza cu predilectie distrugerea simbolurilor capitalismului, precum restaurantele McDonald's sau bancile.

La Rio, au participat la manifestatia care a reunit peste 10.000 de oameni pentru a sustine profesorii aflati in greva. La caderea noptii, au incendiat un autobuz, au distrus bancomate si au ridicat baricade.

Marti seara, in cadrul unei noi adunari a profesorilor din scolile publice, Blacks Blocs au atacat cu pietre si cocktailuri Molotov politia, care a ripostat cu tiruri sustinute de bombe lacrimogene si spay-uri, pentru a-i putea dispersa. O masina a politiei a fost incendiata si o agentie bancara devastata.

Black Blocs au aparut in Germania de Vest in anii 1980, in cadrul miscarii "Autonomen". Ei se distingeau de extrema stanga prin dorinta de autonomie in raport cu institutiile (state, partide, sindicate). Miscarea numara sute de squat-eri, persoane care se instaleaza fara drept in locuinte neocupate, iar Black Blocs se confrunta cu politia in timpul tentativelor de expulzare.

In 1999, in marja summitului OMC din Seattle, au capatat notorietate, cu manifestari si ocupari spectaculoase.

"Nu vorbim cu ziaristii :)"

Solicitat de AFP pentru un interviu, grupul Black Bloc Rio de Janeiro a raspuns: "Salutari libertariene! Este dificil sa ne telefonati deoarece suntem ascultati; preferam sa comunicam prin mesaje pe Facebook".

Celelalte intrebari au ramas fara raspuns. La nivel national, grupul s-a limitat sa raspunda: "Nu vorbim cu ziaristii :)".

Pentru experti, stabilirea unui profil al acestor manifestanti ramane o provocare.

"Este dificil sa stii cine sunt; nu exista o autoritate stabilita. Miscarea este foarte orizontala, foarte tanara", explica sociologul Luiz Antonio Machado de la Institutul de studii sociale si politice din Rio (IESP).

In plus, Black Bloc nu este o organizatie permanenta. Inainte si dupa actiunile violente, Black Blocs sunt cetateni ca oricare altii.

"Aceasta miscare se naste din nemultumirea generala fata de proasta functionare a institutiilor. Nu este revolutionara, dar se va radicaliza in fata lipsei dialogului", crede Machado.

Deoarece "presa hegemonica foloseste actiunile Black Blocs pentru a discredita manifestatiile si aceasta declanseaza o represiune generala", in special a presei si a politiei.

Alba Zaluar, expert in violenta la Universitatea din Rio (Uerj), afirma insa ca miscarea "arunca la gunoi tot ceea ce democratia a construit", dupa dictatura (1964-1985).

"Are ca efect golirea manifestatiilor. Oamenii nu vor sa termine cu statul ci sa imbunatateasca sanatatea, educatia, transporturile. A sparge statiile de autobuz este un prejudiciu pentru contribuabil, care va trebui sa le plateasca, nu are nimic de-a face cu mondializarea. Trebuie sa se reformeze", considera ea.

Sociologul Jose Augusto Rodrigues (Uerj) crede ca "actele de vandalism nu sunt atribuite in totalitate Black Blocs" dar "tactica lor nu a fost un succes".

"In iunie, existau multimi in strada dar de cand au devenit parte integranta a manifestatiilor oamenii s-au retras", subliniaza acesta.

"Dimensiunea pe care aceasta prezenta o va lua este dificil de prevazut, depinde de cum va fi capabil statul sa reactioneze, sa-si formeze politia pentru a actiona de o maniera mai civilizata", precizeaza acesta.

In asteptare, Black Blocs nu dezarmeaza si au promis deja autoritatilor un Campionat Mondial de fotbal agitat, in iunie 2014.