Fizicianul britanic Peter Higgs, recompensat marti cu premiul Nobel pentru fizica, a marturisit vineri, la Edinburgh, ca a aflat vestea pe strada, de la o fosta vecina care l-a abordat pentru a-l felicita, scrie AFP.

Cand se intorcea de la masa, aceasta fosta vecina a iesit din masina cand l-a vazut pe Higgs.

"M-a felicitat pentru veste si i-am spus 'Oh, ce veste'", a povestit acesta, in cadrul unei conferinte de presa organizate la Universitatea din oras.

"E-a mi-a spus ca fiica sa a sunat-o din Londra pentru a o anunta ca am primit premiul. Am aflat mai multe cand am venit acasa si am inceput sa-mi citesc mesajele", a continuat el.

"Cum ma simt? Ei bine, sunt incantat si mai degraba usurat, intr-un fel, ca s-a terminat. A fost nevoie de mult timp", a marturisit acesta, adaugand ca va sarbatori impreuna cu familia.

"Trebuie sa sarbatoresc asta cu familia si cu ajutorul a una sau doua sticle de sampanie, seara. Nu am reusit sa ne reunim pana acum", a adaugat cercetatorul, in varsta de 84 de ani, cunoscut pentru discretia si modestia sa.

Peter Higgs a impartit premiul Nobel pentru fizica cu belgianul Francois Englert. Cei doi au fost recompensati pentru faptul ca au descoperit, la nivel teoretic, in 1964, particula care ofera masa celorlalte particule elementare.

Bosonul lui Higgs este considerat de fizicieni drept piatra unghiulara a structurii fundamentale a materiei, confirmand teoria denumita "Modelul Standard".