Firmele germane au exportat in Siria sute de tone de produse chimice. Unele dintre ele s-ar fi putut folosi in prepararea Sarin-ului, arma chimica cu care au fost ucisi in 21 august, langa Damasc, peste 1.400 de oameni, intre care si multi copii. "Guvernul german a dat chiar si in 2011 licente de export pentru marfuri Dual Use […], moment in care regimul Assad reprima deja cu multa forta demonstratiile din Siria", relateaza postul national german de televiziune ARD.

Tot atunci, se stia inclusiv la Berlin, ca Siria dezvolta un larg arsenal de arme chimice si ca tara nu aderase la Conventia Armelor Chimice a ONU. "In total, intre anii 1998 si 2011 au fost emise autorizatii de export pentru cca 350 de tone de substante chimice care, conform reglementarii „Dual Use“ a Uniunii Europene, necesita reglementari speciale. Din cantitatea totala, 270 de tone le reprezinta fluoridele, care si-ar fi putut gasi intrebuintare in prepararea Sarin-ului", precizeaza postul TV citat.

Ministerul de resort a confirmat acum doua saptamani exportul de produse chimice care cad sub incidenta reglementarii europene Dual Use. Cantitatile confirmate sunt insa mai mici si se refera doar la exporturile pana in anul 2006. Oficialii germani precizeaza insa, ca la toate autorizatiile de export "s-au verificat plauzibilitatea unei folosinte in scopuri civile si recomandarile serviciilor de informatii, negasindu-se, chiar si la reverificari, indicii ca aceste substante chimice ar fi fost folosite in programul de inarmare chimica a Siriei".