Liderul Partidului Libertatii (PVV, extrema dreapta) Geert Wilders a protestat luni la Ambasada Romaniei de la Haga fata de deschiderea frontierelor olandeze pentru muncitori romani si bulgari, relateaza site-ul NLTimes.nl, citat de Mediafax.

Potrivit site-ului, Wilders a venit la ambasada sa inmaneze o scrisoare in care si-a exprimat ingrijorarea cu privire la venirea a romanilor si bulgarilor, care vor putea munci incepand de la 1 ianuarie 2014 fara restrictii pe piata olandeza. El a fost primit la ambasada. Dupa intalnire, liderul formatiunii antimigrare a declarat ca a fost "primit bine" si ca romanii l-au ascultat.

Liderul extremist a venit la ambasada cu un indicator rutier pe care se putea citi mesajul "Accesul interzis" in olandeza si romana. Acestuia nu i s-a permis sa intre in ambasada cu indicatorul. Cand a sosit la sediul ambasadei, el a plasat semnul pe strada, in fata misiunii romanesti.

Wilders a declarat ca la Haga are loc un "summit privind migrarea UE", a carui tema centrala priveste locurile de munca ce atrag imigranti.

Ministrul olandez pentru Afaceri Sociale Lodewijk "Asscher sa vina de la summitul european si sa spuna ca ne-am razgandit si ca romanii si bulgarii nu sunt bineveniti in Olanda dupa 1 ianuarie" 2014, a declarat Wilders pentru presa. Populatia olandeza este ingrijorata, aproape trei sferturi afirma ca se teme de o crestere a nivelului infractionalitatii si a presiunii asupra pietei muncii, a apreciat liderul PVV.

Seful campaniei pentru alegerile europene in cadrul Partidului Poporului pentru Libertate si Democratie (VVD, liberal), eurodeputatul Hans van Baalen, l-a criticat dur, luni, pe Wilders. El a declarat ca a privit protestul PVV la Ambasada Romaniei cu jena. "Aproape ca m-am asteptat sa aud sloganul 'Romanii, afara'. Nu este absolut deloc modul in care ar trebui sa ne tratam in Europa", a comentat Van Baalen despre actiunea lui Wilders.

In opinia lui van Baalen, Wilders ii insulta pe romani si nu intelege ca o crestere economica ii ajuta atat pe romani, cat si pe olandezi in Europa.