La cinci zile dupa suspiciunea unui atac cu gaz toxic langa Damasc, o echipa de inspectori ONU urmeaza sa inceapa luni o ancheta la fata locului, dupa ce guvernul sirian a dat unda verde, duminica, pentru desfasurarea investigatiilor. Principalele tari occidentale si-au exprimat aproape fara niciun dubiu convingerea ca este responsabilitatea guvernului sirian al lui Bashar al-Assad in ceea ce ar fi cel mai grav atac chimic in ultimii 25 de ani. Assad respinge insa acuzatiile, iar Rusia avertizeaza Vestul ca o interventie militara in Siria va avea "consecinte imprevizile" in Orientul Mijlociu. New York Times si The Guardian scriu despre o posibila interventie militara a NATO similara cu cea din Kosovo, cu leadership americano-britanic, solutie "cantarita" in acest moment in capitalele occidentale.

Assad, protejat de RusiaFoto: Agerpres

UPDATE 13:41 Marea Britanie considera posibila o interventie in Siria fara a fi necesar un vot unanim in randul membrilor Consiliului de Securitate al ONU, transmite AFP. Germania, la randul ei, a anuntat ca, in cazul unui vot in Consiliul de Securitate, va aproba o interventie in Siria.

"Este posibil un raspuns la utilizarea armelor chimice fara unitate totala in cadrul Consiliul de Securitate al ONU? Eu as zice ca da, altfel ar fi imposibil sa raspundem la astfel de atrocitati, la astfel de crime, si nu cred ca aceasta situatie este acceptabila ", a declarat William Hague intr-un interviu pentru BBC.

Declaratiile sefului diplomatiei britanice vin in contextul in care Rusia si China au avertizat impotriva unei posibile interventii militare occidentale. Biejungul a lansat luni un apel la prudenta si a militat pentru o solutie politica pentru Siria.

Siria a acceptat duminica sa permita echipei ONU sa faca o ancheta la fata locului, dar Statele Unite si aliatii sai cred ca autorizatia a fost acordata prea tarziu, Damascul avand pana acum suficient timp ca sa distruga toate dovezile unui atac chimic.

ONU a declarat ca autoritatile siriene au promis sa respecte o incetare a focului in timpul vizitei inspectorilor langa Damasc.

Rusia avertizeaza SUA sa nu intre in Siria

Rusia si-a exprimat ingrijorarea la Washington ca Statele Unite vor raspunde militar la presupusul atac chimic si a cerut "retinere".

Ministerul rus de Externe a declarat luni referindu-se la o conversatie telefonica de duminica intre ministrul Serghei Lavrov si secretarul de stat american John Kerry, ca Moscova a cerut Washingtonului sa se abtina de la "provocari". "Ministrul (Lavrov) a subliniat faptul ca afirmatiile Washingtonului din ultimele zile cu privire la disponibilitatea fortelor armate americane de a "interveni" in conflictul sirian au fost primite la Moscova cu profunda ingrijorare ", a declarat ministerul intr-o declaratie.

Presedintele sirian: Presupusul atac chimic, ilogic

Intre timp, presedintele sirian Bashar al-Assad respinge, intr-un interviu aparut luni, acuzatiile ca fortele sale au folosit arme chimice. Intr-un interviu acordat publicatiei ruse Izvestia, Assad a avertizat Washingtonul ca orice interventie militara a SUA ar esua.

"Statele Unite au esuat in toate razboaiele anterioare, incepand cu Vietnam si pana in prezent", afirma Assad.

Assad a explicat ca fortele guvernamentale siriene au fost aproape de locul se spune ca au fost folosite arme chimice saptamana trecuta, in timpul razboiului civil in care se afla tara de doi ani.

"Ar folosi vreun stat arme chimice sau orice alte arme de distrugere in masa intr-un loc in care sunt propriile trupe guvernamentale? Ar fi impotriva logicii elementare", a declarat Assad pentru Izvestia, o publicatie pro-Kremlin.

O ofensiva a fost lansata in 21 august in Ghouta orientala si la Mouadamiyat al-Cham, sectoare aflate in mana rebelilor, la periferia Damascului. Opozitia a invocat 1.300 de morti si a acuzat regimul de la Damasc, care a dezmintit categoric utilizarea de gaze toxice.

Organizatia Medici fara frontiere (MSF) a anuntat la patru zile de la presupusul atac ca 3.600 de oameni "cu simptome neurotoxice" au sosit in mai putin de trei ore, miercuri dimineata, la trei spitale din regiunea Damasc, iar 355 de persoane au murit, fara sa poata "confirma in mod stiintific cauza acestor simptome". Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a inregistrat peste 300 de morti cauzate de gaze toxice, inclusiv zeci de rebeli.