Aproape 200 de persoane au fost ucise miercuri in Egipt dupa ce dispersarea sangeroasa a manifestantilor care cereau revenirea presedintelui islamist Mohamed Morsi, destituit de armata, scrie AFP.

Manifestanti in Cairo isi arata mainile pline de sange, dupa interventia fortelor de ordineFoto: Agerpres/Xinhua

Autoritatile au anuntat ca 149 de civili si 43 de politisti au murit in intreaga tara, dar bilantul ar putea fi mult mai ridicat, in conditiile in care un ziarist AFP a numarat 124 de cadavre doar in piata Rabaa al-Adawiya, cartierul general al manifestantilor pro-Morsi din Cairo.

La capatul unei zile de confruntari sangeroase, autoritatile au decretat starea de urgenta in jumatate dintre provinciile tarii, printre care Cairo si Alexandria (nord).

Comunitatea internationala, care a incercat o mediere pentru a evita escaladarea intre sustinatorii lui Morsi si noua putere, a condamnat utilizarea fortei pentru a dispersa protestele a mii de islamisti, veniti cu sotiile si copiii, pentru a cere revenirea primului presedinte democratic ales al tarii.

La Washington, secretarul de stat John Kerry a cerut organizarea de alegeri si a condamnat o baie de sange "deplorabila".

Iata mai jos filmul evenimentelor

​UPDATE 22.00Secretarul de stat american John Kerry a cerut miercuri armetei egiptene sa organizeze alegeri, condamnand varsarea de sange ce a avut loc in timpul dispersarii sustinatorilor fostului presedinte Mohamed Morsi.

UPDATE 20.00 Operatiunile politiei si armatei de dispersare a manifestantilor pro-Morsi s-au soldat cu 149 de morti in intreg Egiptul, a anuntat ministerul Sanatatii.

Doar in piata Rabaa al-Adawiya din Cairo, epicentrul miscarii de contestare impotriva puterii si a armatei care l-au destituit si arestat pe Morsi la inceputul lui iulie, un ziarist AFP a numart cadavrele a 124 de manifestanti, astfel incat bilantul ar putea fi mult mai greu.

UPDATE 18:49 Mohammed ElBaradei, prim-ministru interimar al Egiptului si laureat Nobel pentru Pace, si-a anuntat demisia de la conducerea Guvernului.

"A devenit dificil sa continui sa-mi asum raspunderea deciziilor cu care nu sunt de acord", se arata in scrisoarea trimisa presedintelui Adly Mansur.

Mohammed ElBaradei este laureat al Premiului Nobel pentru Pace, in 2005, pentru activitatea sa in cadrul AIEA. ElBaradei a revenit in Egipt, in 2010, pentru a se opune regimului Mubarak si a sustinut activ revolta impotriva regimului Mubarak in ianuarie-februarie 2011.

UPDATE 17:00 Autoritatile de la Cairo au decretat, miercuri, stare de urgenta pentru o luna in Egipt dupa interventia in forta a fortelor de ordine pentru dispersarea manifestantilor islamisti din doua piete din capitala tarii, transmite AFP. Anuntul a fost facut de presedintie.

Cel putin 124 de manifestanti au fost ucisi miercuri doar in piata Rabaa al-Adawiya, potrivit numaratorii efectuate de un jurnalist al AFP aflat la fata locului, iar sustinatorii presedintelui Mohamed Morsi, demis de armata la 3 iulie, si-au multiplicat manifestatiile in toata capitala si in mai multe alte orase mari din tara, transmite agentia de presa citata.

Ministerul Sanatatii din Egipt a anuntat ca 95 de persoane ar fi ucise in timpul interventiei politiei. "Bilantul mortilor include atat polisti cat si civili. Asteptam sa obtinem mai multe detalii", a declaart un purtator de cuvant al ministerului, Hamdi Abdel Karim, citat de Reuters. El a precizat ca 874 de persoane au fost ranite.

Starea de urgenta a intrat in vigoare la ora locata 16:00 (17:00 ora Romaniei), a precizat presedintia egipteana.

Presedintele interimar, Adly Mansour, numit de armata dupa destituirea si arestarea lui Morsi, "a dat drept misiune fortelor armate, in cooperare cu politia, sa ia toate masurile necesare pentru a mentine securitatea si ordinea pentru a proteja binele public si privat si viata cetatenilor".

"Securitatea si ordinea in natiune sunt in pericol din cauza unor acte deliberate de sabotaj, atacuri care vizeaza cladirile publice si private si pierderea de vieti umane, acte comise de grupuri extremiste", mai arata presedintia de la Cairo.

UPDATE 14:34 Fortele de securitate egiptene l-au arestat pe Mohamen El-Beltagi, un politician important al Fratiei Musulmane, transmite Reuters.

Intre timp, guvernul de la Cairo le-a solicitat sustinatorilor lui Morsi sa "asculte de vocea ratiunii" si sa puna punct violentelor, laudand fortele de ordine pentru faptul ca au dat dovada de retinere cand i-au dispersat pe protestatari.

Intr-o declaratie de presa, guvernul a precizat ca va continua implementarea planului de tranzitie, cu sprijinul armatei, "intr-un mod care sa nu excluda niciun partid de la participare".

Totdata, autoritatile le-au solicitat manifestantilor sa nu opuna rezistenta, adaugand ca Fratia Musulmana trebuie sa renunte la incitarea la violente.

"Guvernul considera ca acesti lideri sunt total responsabili pentru orice varsare de sange, precum si pentru toate revoltele si violente de grup care se petrec", de mai arata in declaratie.

UPDATE 13:00 UE solicita retinere din partea autoritatilor egiptene

Uniunea Europeana s-a aratat "foarte ingrijorata" de informatiile potrivit carira interventia politiei din Cairo s-ar fi soldat cu moartea mai multor protestatari si a solicitata retinere din partea autoritatilor egiptene, transmite Reuters.

"Informatiile privind morti si raniti sunt foarte ingrijoratoare", a declarat miercuri Michael Mann, un purtator de cuvant al sefei diplomatiei UE, Catherine Ashton. " reiteram faptul ca violentele nu vor conduce la obtinerea niciunei solutii si incurajam autoritatile egiptene sa actioneze in continuare cu cat mai multa retinere", a adaugat Michael Mann.

UPDATE 11:30 Mai multi lideri ai Fratiei Musulmane au fost arestati miercuri, a declarat un oficial egiptean, potrivit Reuters. Numele persoanelor retinute nu au fost facute publice deocamdata.

"Am arestat un numar de lideri ai Fratiei Musulmane dar e prea devreme sa le anuntatm numele", a declarat generalul Abdel Fattah Othman, un oficial superior din cadrul Ministerului de Interne, pentru postul privat de televiziune CBC TV.

UPDATE 9:48 Fratia Musulmana a anuntat miercuri dimineata ca fortele de securitate egiptene au omorat cel putin 30 de persoane in operatiunea de dispersarea a manifestantilor din Cairo, transmite Reuters.

"30 de morti in #Raba pana acum iar numaratoarea continua", a cris un purtator de cubat al Fratiei Musulmane, gehad El-Haddad, pe pagina sa de Faceboook.

Ministerul sanatatii din Egipt a anuntat ca pana acum nu s-a inregistrat nicio victima.

Politia egipteana a demarat miercuri dimineata operatiunea pentru dispersarea sustinatorilor presedintelui destituit, Mohamed Morsi, adunati in doua puncte din capitala Cairo, informeaza AFP. Autoritatile au recurs la gaze lacrimogene.

"Acesta este inceputul operatiunii de dispersare a protestatarilor", a confirmat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, un reprezentant de rang inalt din randul fortelor de securitate de rang inalt.

Un doctor a confirmat pentru agentia de presa citata ca o persoana a murit in confruntarile de miercuri dimineata. Potrivit unor surse din spital, mai multe persoane ar fi fost ranite de focuri de arme. Surse din politie au confirmat ca exista victime, dar nu a precizat natura ranilor.

------------

Operatiunea politiei vine la mai putin de o zi dupa ce au avut loc la Cairo confruntari violente intre sustinatori ai lui Mohamed Morsi si opozanti ai regimului sau islamist, manifestantii pro-Morsi manifestand marti in zona a doua ministere, transmite Mediafax citand AFP.

Potrivit fortelor de securitate egiptene, o persoana a fost ucisa, iar alte cel putin zece au fost ranite, in urma unor confruntari cu arme de foc. De asemenea, locuitori din cartierul Gizeh au spart vitrina unui magazin apartinand unor islamisti.

Aceste confruntari au izbucnit pe fundalul unei tensiuni, care continua sa creasca din cauza unei posibile interventii a autoritatilor cu scopul de a dispersa mii de sustinatori ai lui Morsi care ocupa doua piete in Cairo.

Unul dintre marsurile acestora a degenerat, pentru o scurta perioada de timp, in zona Ministerului Bunurilor religioase, unde au izbucnit ciocniri intre sustinatori ai fostului sef de stat islamist si locuitori din centrul Cairo, determinand politia sa traga cu grenade lacrimogene.

Aceste confruntari cu puterea, instalata de catre armata, care s-a angajat sa evacueze din pietele Rabaa al-Adawiya si Nahda miile de islamisti ce si-au instalat tabere in ele de aproximativ o luna, cu femei si copii, ingrijoreaza comunitatea internationala, care se teme de o noua baie de sange.

Statele Unite au cerut marti autoritatilor egiptene sa ii lase pe susinatorii lui Mohamed Morsi sa manifesteze, exprimandu-si ingrijorarea fata de izbucnirea unui nou val de violente. "Incurajam Guvernul interimar sa lase poporul sa manifesteze. Acesta este un element fundamental in avansarea procesului democratic", a pledat Marie Harf, o adjuncta a purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat.

Sustinatori ai lui Morsi au defilat, de asemenea, la Alexandria (nord).

Violentele intre opozanti, sustinatori ai lui Morsi si forte de ordine s-au soldat, deja, cu peste 250 de morti de la sfarsitul lui iunie.

Guvernul intarzie sa adopte o strategie clara, fiind impartit intre o tabara favorabila unei interventii puternice, sustinuta de o mare parte a populatiei, si o tabara favorabila dialogului, sustinuta de catre comunitatea internationala.

"Nu sunt actiuni de ocupare obisnuite", deoarece "este vorba despre forta politica cea mai bine organizata in tara, iar politia stie ca pretul de platit va fi mai ridicat", noteaza Rabab al-Mahdi, un profesor de stiinte politice la Universitatea americana din Cairo.

Noile autoritati intentioneaza, totusi, sa lanseze o perioada de tranzitie inaintea organizarii de noi alegeri, la inceputul lui 2014, si a numit 20 de guvernatori noi. In iunie, Morsi a provocat proteste, numind mai multi guvernatori apropiati islamistilor.

Ahmed el-Tayeb, marele imam de la Universitatea si Moscheea Al-Azhar, cea mai importanta institutie sunnita, care a cautionat armata pe 3 iulie, a anuntat ca a invitat toate partile sa vina sa negozieze un compromis.

Miscarea Fratii Musulmani a afirmat ca nu a primit nicio invitatie si refuza categoric sa dialogheze cu autoritatile, pe care le considera "ilegitime".