Sustinatorii presedintelui islamist Mohamed Morsi inlaturat de la putere de catre armata, au chemat luni la noi proteste in Egipt, in timp ce politia a vorbit despre "o dispersare iminenta, dar graduala", a manifestatiilor de la Cairo, la expirarea ultimatumului fixat pentru sfarsitul Ramadanului.

In zori, dupa cele patru zile decretate libere cu ocazia Eid el-Ftr, sarbatoarea de sfarsit a Ramadanului, mii de islamisti erau baricadati de peste o luna, cu femei si copii, in doua piete din Cairo.

Comunitatea internationala, care a incercat recent fara succes o mediere , temandu-se de noi varsari de sange in cazul in care fortele de ordine vor interveni.

Cu toate acestea, oficiali superiori de politie si din Ministerul de Interne au declarat pentru AFP ca politia va inconjura mai intai pietele Rabaa al-Adawiya si al-Nahda, inainte de a-i dispersa pe manifestanti in "cateva zile" dupa "mai multe avertismente". Ei nu au spus cand va incepe operatiunea si a asigurat, duminica seara, ca "decizia nu a fost luata."

Luni dimineata in piata Rabaa al-Adawiya nu era niciun politist si mii de sustinatori ai presedintelui demis isi incheiau rugaciunile de noapte.