Un preot ortodox rus in varsta de 75 de ani, care cerea eliberarea tinerelor femei din grupul Pussy Riot, condamnate pentru o "rugaciune punk" impotriva lui Vladimir Putin, a fost ucis luni la Pskov (nord-vest), a anuntat marti politia locala, citata de AFP.

"Cadavrul preotului Pavel Adelgheim a fost descoperit luni seara la Pskov cu rani cauzate de lovituri de cutit", in apropiere de o biserica, a precizat politia din orasul Pskov, situat la granita cu tarile baltice.

Potrivit anchetatorilor, preotul a fost ucis de un tanar cu probleme psihice, pe care il gazduia de trei zile. Barbatul, nascut in 1986, a fost internat dupa ce s-a injunghiat cu cutitul, dupa crima.

Politia nu a stabilit nicio legatura intre crima si pozitiile publice exprimate de preot, care a trecut prin gulagul sovietic si era un critic al Patriarhiei, dar decesul sau a provocat o vie emotie in Rusia.

"Ultimul preot liber al Patriarhatului Moscovei a fost ucis", a scris foarte mediatizatul arhidiacon Andrei Kuraiev, unul dintre cei mai cunoscuti blogeri ortodocsi.

Pavel Adelgheim a criticat in mai multe randuri legaturile dintre Biserca si stat. A fost unul dintre semnatarii unei scrisori deschise a personalitatilor din Rusia care cereau Patriarhului sa le apere pe tinerele membre ale grupului Pussy Riot care au cantat o "rugaciune punk" intr-o catedrala din Moscova, in care ii cerea Fecioarei Maria sa-l "alunge pe Putin".

Acestea ispasesc in prezent o pedeapsa de doi ani de inchisoare.

"Aceste femei au demascat minciuna Bisericii ortodoxe ruse si legatura sa prea putin naturala cu Federatia Rusiei", a scris recent preotul Pavel, pe blogul lui.