Anchetatorii cred ca suspectul canadian in atentatul comis in 2012 pe aeroportul bulgar Burgas ar fi furnizat sprijin logistic, dar ar fi sfarsit prin a detona bomba, ucigand din greseala o ruda care coopera cu el, relateaza The National Post in editia online, citeaza Mediafax.

Autoritatile bulgare sustin ca Hassan El Hajj Hassan, in varsta de 25 de ani, care a emigrat din Liban catre Canada in copilarie, este un agent Hezbollah implicat in atentatul de la Burgas, soldat cu moartea a cinci israelieni si a unui sofer bulgar de autocar.

Rolul lui Hassan ar fi fost unul logistic: sa aranjeze intrarea si iesirea in siguranta din Bulgaria a grupului si sa le gaseasca membrilor acestuia cazare si transport, afirma o sursa implicata in ancheta.

Hassan a calatorit catre Varsovia, Polonia, folosind un pasaport canadian. De acolo, Hassan, Meliad Farrah un cetatean australian originar din Liban, in varsta de 32 de ani, si un al treilea barbat al carui nume nu este cunoscut dar care ar fi ruda cu Hassan, potrivit testelor ADN, au calatorit catre Bulgaria sub identitati false, pretinzand ca sunt turisti.

Barbatii ar fi transportat cu trenul cel putin o parte din bomba, inclusiv detonatorul.

Farrah este acuzat de asamblarea bombei in Bulgaria, dar acesta ar fi parasit tara inainte de atac. O televiziune libaneza a afirmat ca Farrah s-a intors in Liban la 17 iulie 2012, cu doua zile inaintea exploziei.

Rolul rudei neidentificate a lui Hassan era sa amplaseze bomba, ascunsa intr-un rucsac, in compartimentul de bagaje al autocarului.

In prezent, ipoteza retinuta este aceea ca Hassan ar fi fost cel care a declansat explozia, potrivit anchetatorilor. Ruda lui Hassan, care transporta bomba, a fost decapitata in urma exploziei.

Autoritatile au descris initial atentatul ca fiind unul sinucigas dar acum cred ca detonarea bombei s-a produs prematur, in timp ce era amplasata in autocar.

Desi testele ADN efectuate asupra cadavrului atacatorului arata ca acesta este ruda cu Hassan, nu se cunosc legaturile de rudenie exacte dintre cei doi si nici identitatea acestuia. Un anchetator l-a descris ca fiind o ruda indepartata.

Rolul unui al patrulea barbat, de asemenea, neidentificat, nu este clar. El este descris ca avand trasaturi europene.

Dupa atac, Hassan a fugit in Romania, dupa care a plecat spre Orientul Mijlociu, fie spre Liban, fie spre Fasia Gaza, potrivit informatiilor.