O japoneza decis sa il dea in judecata pe seful unuia dintre cele mai importante clanuri Yakuza, sindicatul crimei organizate din Japonia, pentru a primi "taxa de protectie" colectata de gruparea mafiota pe parcursul a 13 ani, relateaza presa japoneza de miercuri, potrivit AFP.

Reclamanta, a carei identitate nu a fost dezvaluita, cere 17 milioane de yeni (peste 130.000 de euro), pentru toti banii pe care i-a dat mafiei intre anii 1998 si 2010 in schimbul "protejarii" barului sau situat in centrul orasului Nagoya, a declarat avocatul ei, citat de postul de televiziune TBS.

Potrivit agentiei de presa Kyodo, femeia sustine ca a platit intre 30.000 la 100.000 de yeni in fiecare luna, timp de 13 ani, unui membru al unei bande locale afiliate clanului Yamaguchi.

In loc sa se intoarca impotriva bandei de cartier care a amenintat-o in 2008 ca ii da foc barului in cazul in care nu plateste taxa de protectie, reclamanta decis sa depuna o plangere impotriva liderului clanului Yamaguchi, Kenichi Shinoda, pe motiv ca el este "angajatorul responsabil" de actiunile bandei, arata avocatii femeii, precizand ca actiunea este o premiera.

Activitatile ilegale ale clanurilor Yakuza au fost tolerate timp de multa vreme de catre autoritati, insa arsenalul legislativ ce tinteste actiunile mafiote a fost consolidat in ultimii ani iar sindicatele crimei organizate incep sa intre in vizorul politiei.

Desi numarul membrilor Yakuza a scazut in ultimii ani, cu circa 7.000 de membri pe an, potrivit datelor politiei japoneze, mafia japoneza are inca circa 63.000 de membri pe arhipelag.

Clanul Yamaguchi, spre exemplu, a pierdut 3.300 de membri in 2012, insa continua sa reprezinte peste 40% din crima organizate din Japonia.

Yakuza a fost o forta in societatea japoneza inca din perioada lui Edo, inainte de 1868. In timp ce grupul este legat de activitati criminale precum jocurile de noroc si prostitutia, Yakuza a fost apreciata si de catre comunitate, membri sai ajutand la refacerea cartierelor orasului Kobe dupa cutremurul din 1995. Yakuza are afaceri in domenii precum constructiile, finante, evacuarea deseurilor si piata asigurarilor, ceea ce suplimenteaza veniturile din "sursele traditionale", se arata in declaratia din 2010.