Un inalt si controversat demnitar al Bisericii Ortodoxe bulgare, mitropolitul Kiril al Varnei, a fost gasit marti, aparent inecat, pe o plaja a Marii Negre, a anuntat Biserica, intr-un comunicat citat de AFP.

"In aceasta dimineata, corpul mitropolitului Kiril a fost regasit la malul marii, in apropiere de Varna. Aceasta informatie a fost confirmata de politie", potrivit acestui comunicat.

O autopsie urmeaza a fi efectuata pentru a determina cauzele exacte ale decesului. Potrivit radioului public BNR, care citeaza politia locala si parchetul, au fost identificate urme de violenta pe cadavrul sau.

Kiril, pe numele sau de botez Bogomil Kovashev, a fost intr-o vreme membrul cel mai cunoscut al Sfantului Sinod, instanta care conduce Biserica Ortodoxa, dar si unul dintre cei mai controversati.

Trecutul sau de agent al serviciilor secrete, in perioada comunista, gustul pentru lux si contactele cu mediul de afaceri i-au atras numeroase critici in presa.

La slujba de Pasti din 2011 a venit cu o masina de lux marca Lincoln, pe care a declarat ca a primit-o cadou din partea unui om de afaceri.

Cu toate acestea, Kiril a fost ales pentru a asigura interimatul dupa moartea patriarhului Maxim, in perioada noiembrie 2012 - februarie 2013.

Ramas orfan foarte tanar, a fost crescut la seminarul religios din Sofia, dupa care a urmat studii de teologie la Atena, inainte de a se calugari in 1972.

A reprezentat Biserica Ortodoxa bulgara la Moscova in perioada comunista si a devenit mitropolit de Varna chiar inainte de caderea regimului, in 1989.

Kiril era unul dintre cei 11 mitropoliti a caror colaborare cu serviciile secrete a fost dezvaluita de o comisie insarcinata cu deschiderea arhivelor comuniste.

Biserica Ortodoxa, de care apartin oficial peste 80% dintre bulgari, este supusa unor presiuni tot mai mari din partea oamenilor de afaceri care doresc sa profite de proprietatile sale imobiliare.

Presa l-a acuzat pe Kiril ca a schimbat cu societati de constructii terenuri ale Bisericii aflate la malul Marii Negre.

Noii imbogatiti, in cautare de respect, manifesta un zel religios deosebit in Bulgaria, unde crestinismul ortodox reinvie dupa perioada comunista.