Orasul Brasilia a gazduit una dintre cele 16 baze de spionaj prin satelit create de Statele Unite in strainatate, aceasta fiind singura din America Latina, relateaza cotidianul O Globo, citand documente puse la dispozitie de fostul consultant NSA Edward Snowden, relateaza Mediafax, citand AFP.

"Una dintre bazele de spionaj unde agenti ai NSA colaborau cu colegii din cadrul CIA a functionat in orasul Brasilia, cel putin pana in 2002", scrie cotidianul.

Ziarul O Globo, care a avut acces la documente furnizate de Edward Snowden, nu a gasit dovezi care sa ateste ca activitatile de spionaj ar continua.

Duminica, O Globo a scris ca, in ultimii zece ani, persoane care au tranzitat Brazilia sau au locuit in aceasta tara au fost spionate de serviciile secrete americane. Guvernul brazilian, care a catalogat aceste dezvaluiri ca fiind "extrem de grave", va propune Natiunilor Unite noi reglementari in acest domeniu.

Conform editiei de luni a ziarului O Globo, Statele Unite au in total 16 baze de spionaj in strainatate, cea din Brazilia fiind singura din America de Sud. O alta echipa de agenti americani ar opera in capitala Indiei, New Delhi.