Croatia se pregateste sa adere oficial, pe 1 iulie, la Uniunea Europeana, devenind al 28-lea membru al blocului, insa festivitatile prevazute pentru aceasta data istorica sunt umbrite de gravele probleme economice cu care se confrunta fosta republica iugoslava, relateaza AFP.

Croatii se pregatesc de aderareFoto: Agerpres/Xinhua

Circa 100 de responsabili europeni, intre care presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy si seful Comisiei Europene Jose Manuel Barroso - sunt asteptati la Zagreb pentru a asista, duminica seara, la sarbatorirea aderarii.

Pe langa oficialii europeni, nicio personalitate internationala nu si-a anuntat participarea, insa sarbatoarea este umbrita de neparticiparea cancelarului german Angela Merkel, intrucat, in ciuda dezmintirilor venite de la Berlin, presa croata sustine ca absenta acesteia este legata de refuzul Zagrebului de a extrada un fost sef de informatii iugoslab, cercetata de justitia germana, in legatura cu decesul unui dizident croat pe teritoriul Germaniei in 1983.

Duminica, la Zagreb, ceremonia principala va fi organizata in piata centrala a capitalei, cu participarea a circa 700 de artisti. Simbolic, duminica la miezul noptii inscriptiile "vama" vor fi ridicate de la frontiera cu Slovenia, singura fosta republica iugoslava care a aderat la UE (in 2004).

In acelasi timp, marca "UE" va fi instalata la frontiera cu Serbia.

Desi va fi sarbatorita cu focuri de artificii in mai multe orase, aderarea si-a pierdut farmecul in randul celor 4,2 milioane de cetateni, noteaza AFP. Un sondaj recent arata ca un croat din sapte sustine organizarea unei petreceri pentru a marca integrarea tarii sale in UE.

Cifrele macroeconomice croate nu invita la optimism, avand in vedere ca deja 9 tari din cele 27 sunt in recesiune, iar zona euro este in criza.

Cateva statistici (detalii in documentul atasat):

  • PIB-ul este cu 39% sub media europeana, doar Romania si Bulgaria aflandu-se in urma Croatiei. Economia este in recesiune din 2009, cu o scadere de 2%, potrivit Eurostat.
  • Somajul se ridica la 18% (luna aprilie), fata de 11% cat este media UE27, iar in randul tinerilor de sub 25 de ani, la 51,8%, mai mult de dublu fata de media UE27.
  • Potrivit Eurostat, doua treimi din gospodarii au acces la internet in Croatia (66%, fata de 76% media UE27).
  • In randul persoanelor cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani, 18,6% au educatie superioara, sub media europeana, care este de 28%.

Ce urmeaza sa se intample dupa aderare (vezi o lista de intrebari comune in documentul atasat):

  • Controalele vamale sunt desfiintate la granitele UE
  • Consumatorii vor avea acces la mai multe produse de calitate mai buna, la un cost mai scazut; de exemplu taxele la telefonie pentru roaming sau pretul la biletele de avion
  • Cetatenii vor putea lucra in alte tari, desi tratatul de aderare prevede (asa cum s-a intamplat cu Romania si Bulgaria) o perioada de 7 ani in care statele membre pot alege sa impuna restrictii
  • Croatia va avea la dispozitia sa fonduri structurala si de coeziune; Croatia rpegateste un "acord de parteneriat" cu Comisia Europeana in care sa arata cum isi propune sa foloseasca fondurile pentru investitii
  • Croatia trebuie sa isi imbunatateasca eficienta sistemului judiciar si sa reduca numarul de cazuri restante - circa 800.000, si este esential sa limiteze cazurile de imunitate de la anchetare; cazurile de coruptie la nivel inalt trebuie sa fie anchetate de procurori
  • Croatia spera a adopta moneda unica cat mai repede posibil, in patru sau cinci ani, a declarat sambata seful bancii centrala croate