Lituania vrea sa plaseze presedintia Uniunii Europene pe care o preia la 1 iulie sub semnul unei apropieri de fostele republici sovietice, initiativa perceputa de Moscova ca o ingerinta in zona sa de influenta, transmite Mediafax.

"Europa trebuie sa inteleaga ca momentul este crucial ca partenerii din est sa se apropie de Uniunea Europeana. Dorim sa ajutam aceste tari", a declatat presedintele lituanian Dalia Grybauskaite intr-un interviu pentru AFP.

Lituania, care succede Irlanda la presedintia UE, va gazdui in noiembrie un summit intre UE si sase state din Parteneriatul estic, Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Armenia, Azerbaidjan si Georgia.

UE trebuie sa se implice intr-un proces de integrare mai rapid si mai profund, evitand sa aplice o dubla masura fata de aceste tari si fostul lor patron estic Rusia, in probleme precum liberalizarea vizelor, a aratat Grybauskaite.

In timpul summitului Parteneriatului estic, Ucraina ar putea semna un acord de asociere comerciala cu UE, aflat in discutie de mult timp.

UE a indicat in mai multe randuri ca vrea sa regleze cu autoritatile de la Kiev mai multe probleme legate de drepturile omului si in special detentia fostului premier Iulia Timosenko.

Autoritatile din Rusia, care preseaza Ucraina sa intre in uniunea vamala rusa, sunt ingrijorate de concurenta venita din partea Parteneriatului estic.

"Suntem oarecum ingrijorati de apelurile lansare de anumiti lideri politici, pentru a dicta unor tari din Parteneriatul estic alegerea unei asocieri sau a alteia", a declarat joi ambasadorul rus in Lituania, Vladimir Sikvadze, cotidianului Vilniaus Diena.

Lituania, prima republica sovietica separata de URSS, in martie 1990, este in prezent atasata Occidentului, membra a UE si a NATO din 2004, intentionand sa intre in zona euro in 2015.

In timpul crizei mondiale, economia tarii s-a prabusit cu 14,8% in 2009, iar autoritatile de la Vilnius au luat masuri drastice de austeritate pentru a reveni la crestere. Pentru acest an, guvernul anticipeaza o crestere economica de 3%.

"Lituania se poate prezenta ca un model de tara flexibila, care a reusit sa iasa rapid din criza", a declarat Nerijus Maciulis, economist sef la Swedbank in Vilnius.

Dupa acordil politic de la Bruxelles privind bugetul UE pentru perioada 2014-2020, presedintia lituaniana trebuie sa negocieze detaliile programului de 960 miliarde de euro.

Acordul referitor la buget trebuie sa fie aprobat cu majoritate calificata de Parlamentul European, care se va reuni in sesiune plenara de saptamana viitoare.

La 1 ianuarie 2014 presedintia UE va fi preluata de Grecia.