Premierul in exercitiu Sali Berisha a admis miercuri infrangerea coalitiei in fata opozitiei de stanga la alegerile legislative de la 23 iunie in Albania, una dintre rarele tranzitii la putere necontestate in aceasta tara din Balcani dupa caderea comunismului, potrivit Mediafax.

"Rezultatele acestor alegeri sunt acceptate de mine si de partidul meu. Am pierdut aceasta batalie, insa alternanta la putere este vitala pentru democratie", a declarat Berisha.

"Eu sunt singurul care poarta responsabilitatea acestei infrangei", a continuat veteranul scenei politice albaneze in varsta de 68 de ani, care candida pentru cel de-al treilea mandat consecutiv de patru ani si care cauta sa conduca tara catre UE, dupa a aderat la NATO in 2009.

Coalitia de opozitie a liderului socialist Edi Rama a adunat aproximativ 52 la suta din voturi fata de aproximativ 36 la suta pentru alianta de dreapta regrupata in jurul lui Berisha, conform rezultatelor Comisiei electorale centrale (CEC) bazate pe cvasi-totalitatea buletinelor numarate.

Dupa proiectiile coalitiei lui Rama, actuala opozitie ar putea obtine pana la 84 de locuri din cele 140 ale Adunarii.

La scrutinul de duminica, rata de participare a fost de 53,4 la suta, superioara cu 9,5 la suta celei de la precedentele legislative din 2009, a precizat aceeasi sursa.

Acest scrutin a fost urmarit indeaproape de Uniunea Europeana care a refuzat deja de doua ori sa acorde Albaniei statutul de candidat la aderare si care a transmis ca acestea constituie un "test crucial pentru institutiile statului" si pentru viitorul sau european.