​Curtea Suprema din Statele Unite a invalidat miercuri legea protectiei certificatului de casatorie - Defense of Marriage Act sau DOMA - care defineste casatoria drept "o uniune intre un barbat si o femeie", decizie care reprezinta o victorie majora petnru militantii in favoarea casatoriilor cuplurilor de homosexuali, relateaza AFP.

Legea care dateaza din 1996 este "anticonstitutionala intrucat este o privare a accesului la libertatea presoanelor protejate de amendamentul al cincilea", a decis Curtea Suprema. Aceasta decizie foarte asteptata permite cuplurilor gay care s-au casatorit in cele 12 state ce permit acest lucru si in Washington sa aiba acces la aceleasi avantaje federale precum cuplurile heterosexuale.

Decizia a fost luata cu 5 voturi pentru si 4 impotriva.

DOMA a fost contestata de Edith Windsor, in varsta de 83 de ani din New York, care a primit o cerere de plata de impozite de 363.000 de dolari atunci cand a mostenit averea partenerei sale Thea Speyer, taxe ce nu ar fi trebuit sa le plateasca daca ar fi fost casatorita cu un barbat.

"DOMA aduce inegalitatea in intregul cod al Statelor Unite. Sub textul DOMA, persoanele de acelasi sex casatorite au vietile ingreunate, din cauza unui decret al guvernului, in moduri vizibile si publice. Pricipalul efect al DOMA este sa identifice un subset de casatorii sanctionate de stat si sa le face inegale", se arata in textul deciziei, potrivit BBC.

Si instantele de pana la Curtea Suprema i-au dat dreptatei lui Windsor, spunand ca DOMA nu trateaza in mod egal toate cuplurile casatorite.

Trebuie precizat faptul ca aceasta contestare a DOMA nu se refera la problema constitutionalitatii casatoriilor intre persoane de acelasi sex.

DOMA a fost promulgata in 1996 de presedintele Bill Clinton, dupa ce a fost aprobata de Congres. In 2011, presedintele Barack Obama - primul presedinte care a sustinut public casatoriile gay in timp ce serveste in functie - a declarat ca cere administratiei sale sa nu o apere la Curte.

In acelasi timp, miercuri, Curtea Suprema a refuzat sa dea un verdict referitor la "Propunerea 8", care interzice casatoriile gay in California, votata de cetatenii din California in noiembrie 2008, la cateva luni dupa ce curtea suprema din California a decis legalitatea casatoriiloy gay. Intrucat statul California a refuzat sa apere interdictia, grupul care a sustinut Propunerea 8 a trimis-o la Curtea Suprema SUA.

Curtea Suprema a sustinut insa ca nu intra in competenta ei sa apere constitutionalitatea acelei legi.