Un guvern de coalitie dreapta-socialisti se afla la conducerea Greciei, dupa remanierea efectuata luni seara de premierul conservator Antonis Samaras, in incercarea de a evita o destabilizare a tarii si de a relansa o economie care traverseaza o criza profunda, scrie AFP.

Pentru a asigura stabilitatea tarii, afectata dupa plecarea celui de-al treilea partener al coalitiei, stanga democrata Dimar, Samaras, care conduce Noua Democratie, a fost constrans sa intareasca pozitia socialistilor de la Pasok, care detin acum patru ministere fata de doua, anterior.

Numirea liderului Pasok, Evangelos Venizelos, numarul doi in guvern, in fruntea diplomatiei si in cea de vicepresedinte al executivului, a reprezentat "un sens unic" impus lui Samaras, sublinia marti presa greaca.

Acest "consens" al celor doi inamici istorici ai clasei politice grecesti a venit din obligatia de a "negocia cu ardoare" si in "conditii dificile" cu creditorii tarii, Uniunea Monetara (UE) si Fondul Monetar International (FMI) pentru iesirea din criza, afirma cotidianul de centru stanga Ta Nea.

Artizan in 2012 al restructurarii datoriei grecesti detinute de bancile private pe vremea cand era ministru de Finante in guvernului lui Lucas Papademos, Venizelos, 56 de ani, se plaseaza acum in pozitia de interlocutor al creditorilor internationali, daca Grecia doreste sa negocieze o noua reducere a datoriei, recomandata de FMI si de numerosi analisti.

Venizelos va fi insarcinat si cu dirijarea presedintiei grecesti a Uniunii Europene in primul semestru din 2014.

Aproape la fel de numeros ca si precedentul, noul guvern numara 41 de membri, dintre care doar patru femei. Un alt element de stabilitate, ministru al Finantelor ramane Yannis Stournaras, insarcinat sa aplice planul de asanare a economiei dictat de UE si FMI in schimbul ajutorului international.

"Obiectivul guvernului ramane terminarea mandatului de patru ani" inceput dupa alegerile din iunie 2012, si sa garanteze "stabilitatea pentru a scoate tara din criza", a spus Samaras, marti, imediat dupa reducerea juramantului de catre noii ministri.