Presedintele american Barack Obama a numit vineri un nou director al FBI, Jim Comey, dupa Robert Mueller care a ajuns in fruntea politiei federale americane chiar inainte de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, conform AFP.

Jim Comey, un vechi oficial al administratiei Bush, procuror si specialist in securitate nationala timp de peste 20 de ani, s-a opus in 2004 politicii Casei Albe cu privire la un program de ascultari derulat de Agentia Nationala de Securitate (NSA). Comey " a fost gata sa abandoneze munca care-i placea decat sa participe la ceva ce considera a fi fundamental gresit", a reamintit Barack Obama despre personalitatea noului director FBI care in acea perioada a amenintat cu demisia.

Numit imediat dupa 11 septembrie 2001 ca adjunct al procurorului general al Statelor Unite sub presedintia lui George W. Bush, Jim Comey, in varsta de 52 de ani, a ocupat timp de 15 ani functii de procuror general, in special la New York.

In 2004, cand a fost procuror general interimar al SUA, in locul lui John Ashcroft, internat in spital, Jim Comey a refuzat sa aprobe din partea ministerului programul de ascultari dorit de Agentia Nationala de Securitate (NSA).