Primarul Montrealului, Michael Applebaum, a fost arestat luni dimineata si urmeaza sa fie audiat de agentii unitatii anti-coruptie, afirma surse apropiate anchetei, citate de AFP.

Arestarea sa se inscrie in cadrul anchetei asupra multiplelor scandaluri de coruptie care zguduie marele oras din Quebec de un an si jumatate si care au antrenat demisia primarului precedent, Gerald Tremblay, in 5 noiembrie anul trecut.

Arestarea lui Applebaum ar putea antrena punerea sub tutela guvernului provincial din Quebec a orasului Montreal.

Investigatiile efectuate in paralel de comisia de ancheta publica Charbonneau si de Unitatea permanenta anti-coruptie (UPAC) a politiei au condus de la inceputul anului la multiple revelatii despre un sistem de coruptie care implica oficiali ai primariei, mai multi antreprenori si criminalitatea organizata.

Sistemul consta in licitatii trucate, dupa care antreprenorii plateau o parte din onorariile ridicate partidului primarului precedent si filialei locale a mafiei italiene, care supraveghea functionarea schemei.

Applebaum, primul primar anglofon al Montrealului de peste 100 de ani, a fost ales dupa demisia lui Tremblay. Pana in prezent, doar nereguli minore ar fi fost comise de Applebaum, prin nedeclararea tranzactiilor imobiliare.

Doua alte persoane au fost arestate in acelasi timp, Saulie Zajdel, care a fost adus incatusat si incercand sa-si acopere fata, este un fost membru al consiliului executiv al primariei pana in 2001, consilier pana in 2009.

A treia persoana arestata, potrivit unei surse apropiate anchetei, este un alt fost functionar municipal, Jean-Yves Bisson, care a lucrat intr-un arondisment in care Applebaum a fost primar timp de zece ani.