O mie de croati au protestat vineri la Zagreb la apelul conservatorilor catolici, cerand organizarea unui referendum asupra casatoriei cuplurilor homosexuale, in aceasta tara care urmeaza sa adere la UE la 1 iulie, informeaza AFP, potrivit Mediafax.

Manifestantii au trasmis Parlamentului o petitie impotriva casatoriei intre persoanele de acelasi sex, semnata potrivit lor de o cincime dintre alegatorii inscrisi.

"Suntem cu totii uniti in scopul nostru, acela ca cetatenii croati sa aiba posibilitatea sa spuna ceea ce gandesc in probleme importante, precum familia, casatoria si adoptarea copiilor", a declarat catre multime Yeljka Markici, din partea grupului organizator, "In numele familiei".

Marsul s-a incheiat in fata Parlamentului, unde participantii au depus o petitie semnata, potrivit lor, de 740.000 de persoane care cer organizarea unui referendum prin care sa se decida inscrierea in Constitutie a definitiei casatoriei ca o "uniune intre un barbat si o femeie".

Este vorba despre o cincime din electoratul tarii, un numar suficient de mare pentru a organiza un asemenea scrutin.

In forma actuala, Constitutia croata nu contine vreo definitie a notiunii de casatorie.

Parlamentul ar trebui astfel sa decida daca se reunesc conditiile pentru a convoca un referendum, neexistand insa vreun termen pentru luarea unei decizii de acest tip.

Daca va fi organizat un referendum, acesta va fi validat oricare ar fi rata de participare la vot.

Participantii la mars au cantat cantece religioase si nationaliste.

"Casatoria este o uniune intre un barbat si o femeie, de cand Dumnezeu i-a facut pe Adam si Eva", a declarat pentru AFP Dominika Jerkovici, studenta in varsta de 20 de ani.

"Nu este normal ca un barbat sau o femeie sa fie atrasi de persoane de acelasi sex. Doar un barbat si o femeie pot avea copii", a declarat ea.

Activistii din partea comunitatii de homosexuali, alaturi de organizatiile pentru apararea drepturilor omului, au criticat initiativa "homofoba" si au cerut Guvernului de centru stanga sa se opuna organizarii unui referendum.

Acest subiect extrem de sensibil a divizat opinia publica din Croatia, unde aproape 90% dintre cetateni sunt de religie catolica si unde Biserica joaca in continuare un rol important in societate.

Sambata, capitala croata va organiza cea de-a XII-a parada Gay Pride, sub sloganul: "Aceasta tara este a noastra a tuturor".