Iranienii isi aleg vineri un nou presedinte intr-un scrutin in care reformatorii, mobilizat in jurul unui singur candidat, aspira sa castige in fata conservatorilor divizati, la patru ani dupa realegerea contestata a lui Mahmoud Ahmadinejad.

Mai mult de 50,5 milioane alegatori cu drept de vot sunt asteptati sa-l desemneze pe cel care timp de patru ani va conduce tara dupa Ahmadinejad care nu poate candida pentru un al treilea mandat consecutiv.

Sectiile de votare s-au deshis la ora locala 08:00 (03:30 GMT), si trebuie sa se inchida zece ore mai tarziu. Programul ar putea fi prelungit pana la miezul noptii daca vor fi foarte multi iranieni la coada la sectiile de votare.

Tot vineri, iranienii isi aleg consiliile municipale.

Liderul supremalrepublicii islamice,AyatollahulAliKhamenei, care a indemnat la o participare masiva fara a-si arata sprijinul pentru vreuncandidat,a fostunuldintre primii care au venit la vot,conformimaginilor transmise de televiziunile locale.

Unal doileatur de scrutin vaavea loc21 iunie, dacaniciunuldintre ceisase candidatinu primeste50,1%din voturi.Primele rezultatear puteafianuntatesambata.

Lupta pentru presedintie se da intreHassanRohani,un moderatin varsta de64 de ani, unicul candidat al moderatilorsireformatorilor,sitreicandidaticonservatori:fostul sef al diplomatiei AliAkbarVelayati,primarul dinTeheran,MohammadBagherGhalibafsiseful egociatorilor in problemanuclearaSaddJalili.

Altidoi candidati,Mohsen Rezad si MohammadGharazinu aupracticnicio sansa, scrie presa internationala.