Trei parlamentari britanici se afla in mijlocul unui scandal dupa ce au fost filmati fara stirea lor in timp ce se pare ca isi ofereau serviciile, in schimbul banilor, unor jurnalisti sub acoperire care au pretins ca sunt reprezentanti ai unei companii private, transmite AFP.

Trei membri ai Camerei Lorzilor au fost filmati cu camera ascunsa de jurnalistii de la Sunday Times, la doua zile dupa un caz similar, in care un deputat conservator este suspectat de trafic de influenta.

Partidul Laburist i-a suspendat duminica pe doi dintre lorzii implicati, Jack Cunningham si Brian Mackenzie, in timp ce al treilea, John Laird, membru al Partidului Unionist din Ulster, a demisionat din grupul sau parlamentar in asteptarea rezultatelor anchetei.

Cei trei neaga ca ar fi incalcat reglementarile parlamentare, care interzic membrilor Camerei Comunelor si Camerei Lorzilor sa accepte sume de bani sau anumite beneficii pentrua promova o anumita cauza.

In inregistrarile difuzate de Sunday Times, Lordul Cunningham le-a spus jurnalistilor sub acoperire, pozand in reprezentanti ai unor grupuri de interese ce reprezinta o companie sud-coreene de energie solara, ca le poate "permite sa se intalneasca cu oameni, daca este necesar cu membri ai guvernului", si vorbeste de o plata lunara de 12.000 de lire sterline (14.000 de euro).

Parlamentarul a acuzat articolul publicat de Sunday Times ca fiind "senzationalist si inselator".

In ceea ce il priveste pe Lordul Mackenzie, acesta a propus sa lanseze un apel catre prietenii sai din Parlament pentru a le permite pentru a permite presupusilor lobby-isti sa utilizeze Palatul Westminster, sediul Parlamentului, drept salon de primire. Lordul Lair explica ca el ar putea sa le ceara colegilor parlamentari sa ridice intrebari, in Camera Lorzilor, legate de interesele clientilor sai, scrie Sunday Times.

Informatiile dezvaluite de ancheta publicatiei britanice vine la doua zile dupa ce deputatul Patrick Mercer a demisionat din grupul parlamentar conservator dupa ce a fost filmat in cadrul unei anchete jurnalistice demarate de BBC si Daily Telegraph.

Potrivit mass-mediei londoneze, deputatul a fost abordat de catre reporteri care s-au dat drept membri ai unor grupuri de interese ale unor companii care doresc ca insulele Fiji sa revina in cradrul Commonwealth-ului, statut care le-a suspendat in 2009.

Daily Telegraph scrie ca, dupa ce a primit 4.000 de lire sterline (4.700 de euro) deputatul a prezentat Parlamentului cinci intrebari scrise de lobby-istii falsi precum si o motiune parlamentara in favoarea insulelor Fiji.

Potrivit ziarului, deputatul a acceptat sa le dea jurnalistilor sub acoperire legitimatii care sa le permita accesul in Camera Comunelor.

Patrick Mercer a declarat vineri ca a consultat un avocat cu privire la acuzatiile care i se aduc. "In acelasi timp, nu pentru a pune partidul intr-o situatie stanjenitoare, am demisionat din grupul conservator (din Parlament- n.red.)", a arata Mercer intr-o declaratie data presei.