Comisia Europeana a decis joi sa intervina intr-o problema nationala a uneia dintre cele mai eurosceptice state membre, Marea Britanie, pe care a adus-o in instanta in problema testelor impuse imigrantilor pentru beneficiile sociale, scrie EUObserver.

"Regatul Unit refuza cetatenilor din alte state UE care traiesc acolo accesul la securitate sociala, la care au dreptul", a declarat un purtator de cuvant al comisiei, justificand actiunea. Potrivit acestuia, "probabil zeci de mii de cetateni UE" nu au primit beneficii sociale - precum ajutor de somaj si familial.

Cifrele Regatului Unit arata ca au fost 42.810 aplicatii pentru beneficii sociale intre 2009 si 2011 din partea unor cetateni din UE, dar si dni Norvegia, Liechtenstein si Islanda. Dintre acestea, 28.000 sau 64% au fost refuzate.

Comisie spune ca ar fi corect sa se presupuna ca "o proportie semnificativa" dintre cei refuzati aveau dreptul la ajutor social.

Disputa se centreaza pe testul "dreptului la rezidenta" pe care Londra il aplica atunci cann determina daca imigrantii au dreptul la beneficii, test despre care Comisia spune ca este "mult mai dur" decat cel convenit de toate statele membre in 2009.

CE spune ca a incercat timp de doi ani sa negocieze cu Marea Britanie o solutie, insa in final diferenta se dovedeste "prea fundamentala".

Comisia a incercat sa depolitizeze problema, pe care politicienii britanici au folosit-o ca exemplu de interferenta a Bruxelles-ului, mai scrie EUObserver. CE a precizat ca are doar puterea de a "coordona" regulile de securitate sociala cu obiectivul de a asigura liberate de miscare a cetatenilor UE si ca este o decizie "pur legala".

Insa decizia de a duce problema in instanta vine in contextul unei dezbateri intense la nivel national in Regatul Unit legata de imigranti care solitica in mod fals beneficii, politicienii speculand deschis numarul de romani si bulgari care vor veni anul viitor, cand se vor ridica restrcitiile pe piata muncii, cu acest scop.