Doi jurnalisti de la postul independent de radio Racja (Ratiune) au fost arestati vineri la Minsk, in urma unei manifestatii legale, a anuntat duminica postul, care emite in limba belarusa de pe teritoriul Poloniei, indemnand la eliberarea lor si la solidaritate cu acestia. Jurnalistii Ghenadi Barbarici si Aleksandr Iarasevici vor fi judecati luni de un tribunal, la Minsk, pentru "nesupunere fata de ordinele fortelor belaruse de ordine", potrivit postului de radio, anunta Mediafax.

Ei au fost arestati in timp ce realizau un reportaj despre manifestatia, autorizata de catre Minsk, marcand 27 de ani de la catastrofa de la Cernobil, in Ucraina.

"Noi consideram arestarea jurnalistilor un caz inacceptabil de incalcare a dreptului la informare", scrie Eugeniusz Wappa, presedintele postului de radio, intr-un apel. "Nu este prima oara cand jurnalisti de la postul nostru de radio se confrunta cu obstacole in exercitarea meseriei lor", a subliniat el, si fac "obiectul unor reprimari".

Postul de radio Racja emite incepand din 1999 din orasul Bialistok, in estul Poloniei, in apropiere de frontiera cu Belarusul, dar si pe un site. Finantat de catre Polonia, postul difuzeaza informatii independente cu privire la regimul autoritar al presedintelui Aleksandr Lukasenko.

Belarusul este vizat de sanctiuni din partea Uniunii Europene pentru reprimarea opozitiei. Aceasta reprimare s-a agravat, apreciaza cele 27 de state membre UE, dupa realegerea controversata a lui Lukasnko, in 2010.