Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, vrea o "evaluare definitiva" asupra chestiunii daca regimul sirian a recurs sau nu la arme chimice, inainte de a lua o decizie, a precizat vineri purtatorul sau de cuvant, citat de AFP.

"Lucram pentru a avea fapte demne de incredere si verificate", a declarat Jay Carney, adaugand ca "presedintele vrea fapte". Carney a refuzat sa "fixeze un calendar" in acest proces, deoarece "faptele trebuie sa sustina aceasta ancheta, nu o scadenta".

Purtatorul de cuvant a repetat pozitia Casei Albe potrivit careia "toate optiunile" raman pe masa daca se dovedeste ca regimul Bashar al-Assad a folosit arme chimice.

"Consideram in continuare, pe baza informatiilor de care dispune, ca stocurile de arme chimice din Siria raman sub controlul regimului sirian", a reamintit Carney.

"Din aceasta cauza, Assad este responsabil pentru armele chimice. Este responsabilitatea sa, inaintea tuturor, de a nu le utiliza sau a le transfera gruparilor teroriste, ci de a le mentine in siguranta si de a face astfel incat sa nu fie utilizate de nimeni altcineva", a spus el.

Intrebat despre posibilitatea ca Statele Unite sa intervina militar in acest caz, Carney a spus ca "exista numeroase mijloace disponibile pentru presedinte in acest gen de situatii, printre care cele pe care le-ati mentionat, dar exista numeroase alte optiuni".

Joi, Statele Unite au recunoscut pentru prima oara ca regimul sirian a recurs probabil la arme chimice, subliniind insa ca informatiile detinute nu sunt suficiente pentru a avea certitudinea ca Damascul a incalcat "linia rosie" trasata de presedintele Obama.