Parlamentul francez a aprobat marti casatoriile civile pentru cuplurile de homosexuali, inchizand astfel saptamani de dezbateri aprinse si facand din Franta a 14-a tara din lume care recunoaste casatoriile gay, relateaza AFP.

"Dupa 136 de ore si 46 de minute de dezbateri, Parlamentul a adoptata proiectul de lege care deschide casatoriile pentru cuplurile de acelasi sex, cu 331 de voturi pentru si 225 impotriva, a anuntat presedintele Adunarii Nationale, Claude Bartolone. Opozitia de dreapta a anuntat ca va face recurs la Consiliul Constitutional inainte ca legea sa fie promulgata de presedintele Francois Hollande.

Presedintele Francois Hollande urmeaza sa aprobe acest text care va permite primele casatorii in aceasta vara.

Asociatiile care militeaza pentru drepturile homosexualilor au salutat "o eliberare dupa ani de mobilizare pentru egalitate".

Potrivit juristilor, casatoria intre homosexuali nu va pune nicio problema constitutionala. In schimb, unii experti considera ca ar putea exista probleme legate de adoptia copiilor, pe motivul ca ar putea contrazice un principiu al dreptului francez de filiatie, cel al alteritatii sexuale.

Dupa decizia Consiliului Constitutional, care ar putea interveni intr-o luna, Francois Hollande urmeaza sa promulge legea. In acest caz, primele casatorii ar putea fi celebrate in iunie.