Coreea de Nord a instalat recent inca doua lansatoare de racheta pe coasta sa de est, in vederea pregatirii unui tir de racheta ce preocupa Washingtonul si aliatii sai, in contextul tensiunilor acute din peninsula coreeana, a relatat duminica agentia de presa sud-coreena Yonhap, transmite AFP.

Doua lansatoare de racheta cu raza scurta de actiune Scud au fost transportate saptamana trecuta in provincia Hamgyong de sud (nord-est), potrivit agentiei Yonhap, care citeaza un inalt oficial sud-coreean.

"Am aflat ca Nordul a amplasat doua lansatoare de rachete suplimentare pe coasta de est... dupa 16 aprilie", a declarat oficialul.

Ministerul Apararii de la Seul nu a confirmat aceasta informatie.

Potrivit serviciilor de informatii sud-coreene, Nordul a instalat pe coasta sa de est sapte lansatoare, dintre care doua Musudan, cu o raza de actiune teoretica de 4.000 km, capabila sa atinga Coreea de Sud, Japonia si insula americana Guam.

Unii experti credeau ca Phenianul va efectua tiruri in jurul datei de 15 aprilie, pentru a marca a 101-a aniversare a nasterii fondatorului regimului, Kim Il-Sung.

Presupunerile lor nu s-au adeverit, insa amenintarea persista de cand Coreea de Nord a anuntat, la 26 martie, ca a plasat in stare de pregatire maxima toate unitatile sale de artilerie si balistice.

Unul sau mai multe teste ar putea surveni in jurul datei de 25 aprilie, cand se sarbatoreste infiintarea armatei nord-coreene, potrivit unui alt oficial sud-coreean citat de Yonhap.

Phenianul a efectuat al treilea test nuclear al sau in luna februarie, fapt ce a declansat noi sanctiuni din partea ONU, care la randul lor au dus la o intensificare a amenintarilor belicoase proferate de Nord la adresa Coreei de Sud si Statelor Unite.