UPDATE: Guvernul israelian a ratificat duminica acordul de liberalizare a transportului aerian incheiat cu UE, care prevede un mai mare acces al companiilor europene pe piata locala, lucru ce a provocat furia angajatilor companiilor israeliene, care ameninta cu un conflict dur, relateaza AFP.

In urma ratificarii de catre guvern a acestui acord "Open Skies", principala miscare sindicala israeliana, Histadrout, a anuntat ca aeroportul international Ben Gourion de Tel Aviv va fi paralizat marti de o greva de solidaritate a angajatilor aeroportului cu colegii lor din companiile aeriene israeliene.

Traficul aerian ar urma sa fie total intrerupt spre si dinspre Ben Gourion incepand cu ora locala 5.00, cel putin pentru cateva ore, a precizat un delegat de la Histadrout.

In plus, greva celor trei companii israeliene El Al, Arkia si Israir, inceputa duminica dimineata, a fost prelungita pe perioada nedeterminata, potrivit reprezentantilor sindicatului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, un adept al liberalismului economic, a anuntat duminica ratificarea acordului "Open Skies" cu Uniunea Europeana, cu scopul de a "reduce costurile zborurilor spre si dinspre Israel, precum si de a incuraja turismul".

Ministrul israelian al Turismului, Uzi Landau, a salutat acordul de liberalizare, apreciind intr-un comunicat ca "guvernul a luat decizia buna pentru cetatenii israelieni, pentru economia israeliana si pentru turismul din Israel".

Potrivit ministrului Turismului, care a citat date ale Federatiei organizatiilor economice israeliene, liberalizarea traficului aerian va duce la un aflux suplimentar de 250.000 de turisti provenind din Europa, in primul an, si va permite de asemenea crearea a 10.000 de locuri de munca in Israel.

Insa companiile aeriene locale se opun ferm acestui acord, sustinand ca acesta va duce la un val de disponibilizari.

***

Sute de angajati ai companiilor aeriene israeliene, aflati in greva, au incendiat duminica pneuri auto in fata sediului primului-ministru, pentru a protesta fata de un proiect guvernamental ce vizeaza aprobarea unui acord de liberalizare cu companiile europene, relateaza AFP.

Cele trei companii aeriene israeliene - El-Al, Arkia si Israir - se opun ferm acestui acord, care prevede un mai mare acces al companiilor europene in Israel si reciproc. Acordul, numit Open Skies, ar urma sa fie ratificat de guvernul israelian duminica.

"Punerea in aplicare a acordului Open Skies in versiunea sa actuala va avea consecinte grave si va afecta in mod inevitabil si ireversibil aviatia civila din Israel", a avertizat liderul sindicatului Histadrut, Ofer Eini, care se teme de concedieri masive.

"Va cer insistent sa renuntati la dezbaterea si transarea acestui dosar in sedinta de guvern de duminica si sa initiati un proces de dialog si discutii asupra acestei importante mize nationale", a solicitat liderul sindical intr-o scrisoare adresata premierului Benjamin Netanyahu.

Salariatii companiei nationale El Al, care apartine din 2005 unor actionari privati, precum si ai companiilor charter Arkia si Israir, au incetat lucrul duminica la ora 05.00, fara sa precizeze cat timp va dura protestul lor.

La venirea ministrilor pentru sedinta de guvern saptamanala, peste 500 de manifestanti au depasit cordonul de securitate si au incercat sa intre cu forta in biroul premierului Netanyahu, a relatat politia pentru AFP. Ei au dat foc la cauciucuri, provocand ciocniri cu fortele de ordine, care au fost nevoite sa ceara intariri, a constatat corespondentul AFP la fata locului.

Protestatarii, agitand steaguri israeliene si scandand "Justitie in aer", au distribuit fluturasi in care se mentiona ca acordul nu garanteaza o concurenta loiala intre companiile aeriene israeliene si cele europene.

In martie 2012, Israelul si Uniunea Europeana au semnat un acord asupra sectorului aviatic, botezat Open Skies, care vizeaza deschiderea si integrarea celor doua piete.

In baza acestui acord, companiile aeriene europene vor putea opera zboruri directe spre Israel din orice tara, iar deplasarile companiilor israeliene in UE vor fi de asemenea facilitate, lucru ce ar urma sa reduca de transport pentru calatori.

Atentionare MAE: Zborurile unor companii israeliene, inclusiv pe ruta Tel Aviv-Bucuresti, anulate pe termen nelimitat

In acest context, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) atentioneaza cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Israel ca, incepand cu data de 21 aprilie, sindicatele din cadrul companiilor aeriene israeliene El Al, Arkia si Israir au declansat greva generala in sectorul aviatiei civile, astfel ca toate zborurile interne si internationale efectuate de aceste companii sunt anulate pe termen nelimitat (inclusiv cursele pe ruta Tel Aviv - Bucuresti - Tel Aviv).

In vederea prevenirii unor situatii neplacute, MAE recomanda cetatenilor romani care doresc sa calatoreasca in Israel sa se informeze in prealabil la compania de transport aerian ale carei servicii intentioneaza sa le foloseasca.