Coreea de Nord a reiterat, sambata, ca nu va renunta la armele nucleare, respingand astfel o conditie ceruta de Statele Unite pentru reluarea negocierilor, desi regimul de la Phenian s-a declarat dispus sa discute despre dezarmare, transmite Reuters.

Coreea de Nord - intr-un gest ce ar putea insemna o posibila aplanare a tensiunilor sporite din ultimele saptamani in Peninsula Coreeana - a oferit joi Statelor Unite si Coreei de Sud o lista de conditii pentru reluarea negocierilor, intre care se numara inclusiv eliminarea sanctiunilor impuse de Natiunile Unite.

Insa Statele Unite au afirmat ca asteapta "semnale clare" ca Phenianul va renunta la activitatile nucleare militare.

"Statele Unite nu ar trebui sa se gandeasca la denuclearizarea Coreei de Nord inainte ca intreaga lume sa fie denuclearizata", a scris sambata ziarul oficial nord-coreean Rodong Sinmun.

"Pot exista negocieri intre Republica Democrata Populara Coreea (numele oficial al Coreei de Nord, n.r.) si SUA pe tema dezarmarii, dar nu pe tema denuclearizarii", a mai scris ziarul nord-coreean.

Coreea de Nord a semnat in 2005 un acord prin care se angaja sa abandoneze toate programele nucleare in derulare, pentru a primi in schimb beneficii economice si diplomatice, insa ulterior a dat inapoi. Regimul nord-coreean sustine acum ca armele sale nucleare sunt un lucru de pret la care nu vor renunta niciodata.

Phenianul a efectuat al treilea test nuclear al sau in luna februarie, fapt ce a declansat noi sanctiuni din partea ONU, care la randul lor au dus la o intensificare a amenintarilor belicoase proferate de Nord la adresa Coreei de Sud si Statelor Unite.

Secretarul de Stat american John Kerry a vizitat luna aceasta China, Coreea de Sud si Japonia, pentru discutii cu privire la Coreea de Nord, si a insistat asupra interesului sau de a fi gasita o solutie diplomatica la tensiunile din peninsula.

El a declarat ulterior, in cadrul unei audieri in Senatul american, ca lista de conditii prezentata de Coreea de Nord a fost "macar un inceput de initiativa", dar a adaugat ca aceasta "nu este, in mod evident, acceptabila si trebuie sa avansam".

Ziarul nord-coreean Rodong Sinmun a notat ca afirmatiile SUA privind un dialog nu sunt "nimic altceva decat retorica".