Doua nave guvernamentale chineze au patruns sambata in apele teritoriale ale arhipelagului Senkaku, potrivit Pazei de Coasta nipone, care monitorizeaza acest grup de insule administrate de Japonia, dar revendicate de China sub numele Diaoyu, transmite AFP.

Navele au intrat in apele teritoriale nipone cu putin timp inainte de ora locala 13.00 (07.00, ora Romaniei), a precizat sursa citata.

Aceste incursiuni repetate provoaca nemultumirea guvernului conservator nipon al lui Shinzo Abe, care a promis sa inaspreasca masurile de supraveghere in jurul insulelor Senkaku, afirmand ca suveranitatea japoneza asupra acestor insule "nu este negociabila".

Beijingul trimite frecvent nave, precum si avioane, in imprejurimile arhipelagului Senkaku, dupa ce Japonia a nationalizat in septembrie anul trecut trei dintre aceste cinci insule din Marea Chinei de Est, cumparandu-le de la proprietarul lor privat japonez.

Diferendul teritorial s-a agravat brusc atunci, fiind marcat de o saptamana de manifestatii anti-japoneze, adeseori violente, in intreaga China.

Tokyo a anuntat recent constituirea unei forte speciale de 600 de oameni si 12 nave pentru a supraveghea si proteja arhipelagul Senkaku, doua dintre aceste nave avand 1.000 de tone.

Aceste actiuni se inscriu in cadrul unei majorari a cheltuielilor pentru aparare, prima oara in peste un deceniu.

Arhipelagul nelocuit Senkaku/Diaoyu este situat la 200 km nord-est de coastele Taiwanului si la 400 km vest de Okinawa (sudul Japoniei). In afara de pozitia strategica, aceasta zona maritima este bogata in hidrocarburi.