Directorul executiv al FMI, Christine Lagarde, va fi audiata in luna mai de Curtea de Justitie de la Paris in dosarul privind disputa dintre o banca de stat si omul de afaceri Bernard Tapie, apropiat al fostului presedinte Nicolas Sarkozy si fost proprietar al clubului Olympique Marseille. Avocatul lui Lagarde, Yves Repiquet, a declarat joi intr-un comunicat ca seful FMI va fi audiat de magistratii Curtii de Justitie a Republicii, instanta care se ocupa de nereguli semnalate la nivel guvernamental, potrivit Wall Street Journal, citat de Mediafax.

Christine Lagarde, fost ministru al Finantelor in administratia Sarkozy in perioada 2007-2011, a fost acuzata de un grup de parlamentari ai Partidului Socialist, aflat la acea vreme in opozitie, ca ar fi facilitat printr-o decizie din 2007 castigarea de catre Bernard Tapie a sumei de 420 milioane de euro intr-o disputa mai veche cu banca de stat Credit Lyonnais.

O sursa apropiata instantei a confirmat ca Lagarde va fi audiata spre sfarsitul lunii mai. Dupa audieri, magistratii vor lua o decizie, fie inceperea urmaririi penale, fie respingerea acuzatiilor. Potrivit codului penal din Franta, acuzatiile aduse impotriva lui Lagarde pot fi sanctionate printr-o amenda de pana la 150.000 de euro si pedeapsa cu inchisoarea de pana la 10 ani, noteaza WSJ.

Lagarde nu a precizat daca va demisiona de la sefia FMI daca magistratii vor dispune inceperea urmaririi penale.

Predecesorul ei la conducerea FMI, francezul Dominique Strauss-Kahn, a demisionat in urma cu doi ani dupa un scandal de hartuire sexuala la New York. Strauss-Kahn a respins acuzatiile, care au fost in final retrase.

Christine Lagarde a preluat functia de director executiv al FMI in iulie 2011. Tot in 2011, Curtea de Justitie a dispus inceperea unei investigatii dupa ce mai multi parlamentari ai Partidului Socialist, in opozitie la acea data, au adus acuzatii privind presupuse nereguli in privinta medierii disputei dintre Bernard Tapie si banca de stat Credit Lyonnais, caz care a devenit cunoscut in presa franceza drept "afacerea Tapie".

Investigatia, care a inclus in luna martie o perchezitie la resedinta din Paris a lui Lagarde, vizeaza o decizie din 2007 a acesteia prin care a trimis catre o curte de arbitraj litigiul dintre Credit Lyonnais si Tapie, un apropiat al fostului presedinte Sarkozy.

Comisia a decis in favoarea lui Tapie, care a castigat 420 milioane euro, inclusiv dobanzi. Lagarde este acuzata de parlamentarii socialisti de abuz de putere in favoarea lui Tapie. Acuzatorii sustin ca decizia fostului ministru de Finante de a trimite disputa in fata unei curti de arbitraj a fost nejustificata si a facilitat obtinerea de catre Tapie a unor despagubiri mai ridicate decat ar fi primit in justitie, in schimbul spijinului acestuia pentru Sarkozy in campania electorala pentru alegerile prezidentiale din 2007.

Lagarde a afirmat ca acuzatiile sunt nefondate si ca decizia de a apela la o comisie de arbitraj, in loc de a permite continuarea dispuitei in justitie, a fost perfect legala. Avocatul lui Lagarde, Yves Repiquet, a descris ancheta impotriva sefului FMI drept motivata politic.

Tapie sustine ca acuzatiile aduse de parlamentarii socialisti sunt nefondate, deoarece avea sanse sa castige mai multi bani in justitie. Sarkozy a precizat ca nu a transmis instructiuni catre Lagarde in privinta cazului Tapie.