Uniunea Europeana a indemnat joi Coreea de Nord sa nu "alimenteze tensiunile" si sa se "reangajeze" in favoarea pacii si securitatii, dupa ce Phenianul a facut inca un pas in escaladarea sa belicoasa. Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a "deplans", citata intr-un comunicat, anuntul Coreei de Nord privind repornirea reactorului nuclear al centralei nucleare Yongbyon. "Va fi o incalcare clara a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU, dar si a angajamentelor asumate in 2007, in cadrul negocierilor cu Grupul Celor Sase privind inchiderea acestor instalatii", a subliniat Ashton, potrivit Mediafax.

UE avertizează Coreea de Nord că o continuare a nerespectării obligaţiilor sale internaţionale şi a "ameninţării stabilităţii regiunii" va conduce "în mod inevitabil la un răspuns şi mai unit din partea comunităţii internaţionale".

Coreea de Nord "trebuie să evite să alimenteze noi tensiuni şi să îşi arate angajamentul în favoarea obiectivului unei dezarmări nucleare complete, verificabile şi ireversibile a peninsulei coreene", aduagă Lady Ashton.

"Încă o dată", ea îi îndemană pe liderii nord-coreeni la o "abordare constructivă şi să se reangajeze alături de comunitatea internaţională, mai ales în cadrul negocierilor între şase (ţări) cu scopul de a acţiona în vederea unei păci durabile şi securităţii într-o peninsulă coreeană non-nucleară".

Coreea de Nord a păşit într-o nouă etapă de provocări, joi, anunţând că a aprobat un proiect al unor operaţiuni militare împotriva Statelor Unite, inclusiv prin eventuale lovituri nucleare.