China a depasit Marea Britanie si a devenit al cincilea exportator mondial de arme, cu 5% din comertul mondial al acestui sector, potrivit unui raport publicat luni de Institutul international de cercetari asupra pacii din Stockholm (Sipri) si citat de AFP.

Este pentru prima oara din 1950 cand Marea Britanie nu figureaza intre primii cinci exportatori mondiali, potrivit acestui institut.

Exporturile de armament ale Chinei au crescut cu 162% in perioada 2008-2012 comparativ cu precedentii cinci ani, 55% dintre ele fiind destinate Pakistanului.

"Ascensiunea Chinei a fost sustinuta in principal de importantele achizitii de arme ale Pakistanului", afirma, intr-un comunicat, Paul Holtom, director de cercetari la Sipri.

"Un anumit numar de contracte recente indica faptul ca Beijingul devine un furnizor semnificativ pentru un numar crescut de state importante", spune acest expert.

Pakistanul este de mult timp un aliat-cheie ai Chinei in Asia de sud-est. Raportul arata de asemenea ca Birmania si Bangladesh importa arme chinezesti, la fel ca si Venezuela, in America Latina.

Beijingul nu publica statistici legate de exporturile sale de armament, dar purtatorul de cuvant al ministerului Afacerilor Externe, Hong Lei, a afirmat luni ca tara sa "a adoptat intotdeauna o atitudine responsabila si prudenta in comertul international cu arme".

El a precizat ca vanzarile de arme ale Chinei trebuie sa "raspunda nevoilor de legitima aparare, sa nu puna sub semnul intrebarii stabilitatea mondiala si regioanala" si sa nu "interfereze cu politica interna a statelor".

China si-a intarit industria de armament dupa ce importurile sale de arme au facut obiectul unor restrictii din partea occidentalilor, in urma represiunii sangeroase a miscarii democratice din piata Tiananmen, in 1989.

Potrivit Sipri, comertul mondial de arme a crescut cu 17% in perioada 2008-2012 comparativ cu precedentii cinci ani. Raportul adauga ca Statele Unite si Rusia raman principalii exportatori, cu 30% si 26% din piata, urmati de Germania si Franta.

Intr-un alt studiu publicat luna trecuta, Sipri notase ca austeritatea bugetara a redus in 2011, pentru prima oara in ultimii 20 de ani, vanzarile primelor o suta de grupuri de armament din lume, dar acest studiu nu a luat in calcul si China.

Tarile din Asia orientala incearca in special sa-si intareasca capacitatea navala, din cauza disputelor teritoriale, in principal intre China si vecinii sai.