Ministrii de Finante din zona euro si Fondul Monetar International (FMI) au ajuns la un acord privind un plan de ajutorare a Ciprului, in noaptea de vineri spre sambata, conform mai multor surse apropiate discutiilor.

"Valoarea ajutorului va fi de 10 mld. de euro maxim", a declarat o sursa diplomatica pentru AFP, cu mult sub cei 17,6 mld de euro invocati initial de Nicosia. FMI va contribui cu pana la un miliard de euro in cadrul planului de salvgardare, a declarat aceeasi sursa.

Programul de asistenta financiara include o taxa speciala de pana la 9,9% din depozitele bancare din bancile cipriote, precum si un impozit retinut la dobanzi.

Cipru a solicitat in iunie asistenta financiara din partea UE si FMI pentru a ajuta la salvarea inclusiv a principalelor banci din Cipru, afectate de criza din Grecia. Dar creditorii nu au fost de acord cu cerintele Ciprului de 17,5 miliarde de euro, pentru ca s-au temut ca Cipru nu va putea achita o suma atat de mare si ca datoria ar fi atins niveluri nesustenabile, odata cu plata ajutorului.