Principalii aliati latino-americani ai Venezuelei au salutat marti memoria presedintelui Hugo Chavez descris ca un "om exceptional" a carui "pierdere este ireparabila" pentru America Latina, in timp ce presedintele american Barack Obama a declarat ca Venezuela "incepe un nou capitol din istoria sa."

  • Regimul comunist cubanez a decretat trei zile de doliu national ca omagiu adus principalului sau aliat politic si economic, internat timp de doua luni in Cuba, inainte de intoarcerea la Caracas la mijlocul lunii februarie.

"Chavez este cubanez! El a simtit profund dificultatile si problemele noastre si a facut tot ce a putut, cu generozitate extrema (...) El a fost alaturi de Fidel (Castro), ca un adevarat fiu si prietenia cu Raul (Castro) este profunda", spune guvern cubanez intr-o declaratie de presa.

  • Presedintele Barack Obama a declarat ca Statele Unite sprijina venezuelenii dupa moartea liderului lor, si ca spera in "relatii constructive" cu viitorul guvern al acestei tari.

"Intr-un moment in care Venezuela incepe un nou capitol in istoria sa, Statele Unite continua sa sprijine oamenii politici care sustin principiile democratice, statul de drept si respectarea drepturilor omului", a conchis liderul american.

  • Presedintele bolivian Evo Morales a declarat cu lacrimi in ochi ca este "devastat de moartea fratelui Hugo Chavez".
  • Guvernul din Nicaragua considera ca decesul lui Chavez este o "pierdere ireparabila", iar Brazilia prin vocea conducatorului sau Luiz Inacio Lula da Silva, spera ca Venezuela va avea un viitor "luminos".
  • Columbia si statul Chili si-au exprimat "regretul profund" in urma decesului lui Hugo Chavez.
  • In Canada, premierul Stephen Harper a spus ca dupa moartea presedintelui Chavez, a inceput o perioada de tranzitie, care trebuie sa permita accesul venezuelenilor la "un viitor mai bun si mai luminos."
  • Secretarul General ONU, Ban Ki-moon, l-a omagiat pe Hugo Chavez, care a incercat sa "indeplineasca aspiratiile si provocarile cele mai vulnerabile" din tara sa.
  • In Europa, presedintele francez a declarat ca Chavez a "marcat profund istoria tarii sale". "Ca presedinte al Venezuelei de 14 de ani, a marcat gandirea intregii tari" a reactionat la randul sau ministrul britanic de Externe, William Hague.