Ministrul delegat german pentru Afeceri externe, Michael Link, a cerut Ungariei sa respecte statul de drept, in conditiile in care guvernul de la Budapesta se pregateste sa adopte masuri care limiteaza competentele Curtii Constitutionale, scrie AFP.

Intr-un editorial ce va fi publicat marti in cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Michael Link scrie ca si-ar dori ca "Ungaria sa dea dovada ca dispune de mecanisme de control efective bazate pe separatia puterilor".

Statul de drept trebuie sa-si poata exercita atributiile "fara discutie", a spus acesta, in conditiile in care cancelarul Angela Merkel se va intalni miercuri, la Varsovia, cu premierul conservator Viktor Orban.

Guvernul ungar vrea sa adopte noi masuri care sa limiteze competentele Curtii Constitutionale si care definesc un cadru mai restrictiv pentru aceasta instanta.

Aceste modificari, care ar urma sa fie votate in martie, ar marca a patra modificare a Constitutiei de la intrarea sa in vigoare, la inceputul lui 2012.

Partidul de guvernamant, FIDESZ, dispune de o majoritate de doua treimi in parlament care ii permite sa modifice Constitutia asa cum doreste.