Presedintele Mahmoud Ahmadinejad s-a declarat luni pregatit sa fie "primul barbat trimis in spatiu" de savantii iranieni, in cadrul ambitiosului program national care isi propune sa realizeze un zbor spatial cu echipaj uman pana in 2020, scrie AFP.

"Tineretul nostru este hotarat ca, in patru sau cinci ani, sa trimita un barbat in spatiu si eu sunt sigur ca acest lucru se va intampla. Sunt pregatit sa fiu primul iranian care va fi sacrificat de savantii din tara mea si sa merg in spatiu, chiar daca stiu ca sunt multi candidati", a spus el, in cadrul unei ceremonii in care au fost prezentati doi noi sateliti de productie iraniana, la Teheran, potrivit agentiei Irna.

Glumind, Ahmadinejad a adaugat chiar ca este gata sa se "scoata la licitatie" si sa doneze sumele astfel stranse bugetului programului spatial iranian, pentru a-l ajuta astfel sa depaseasca sanctiunile economice internationale care vizeaza Iranul, din cauza dosarului nuclear.

Iranul, care a afirmat la sfarsitul lui ianuarie ca a reusit un zbor suborbital cu o capsula in care se afla o maimuta, vrea sa trimita un om in spatiu la orizontul anului 2020.

Luni, presedintele Ahmadinejad a asistat la prezentarea a doi mici sateliti, "Nahid" si "Zohreh" (Venus in farsi si in araba).

Nahid, satelit de observatie dotat cu panouri solare, ar urmea sa fie plasat pe orbita intre 250 km si 370 km altitudine, performanta pe care Iranul a mai reusit-o de trei ori, din 2009.

Zohreh este un satelit de telecomunicatii geostationar care ar urma sa fie plasat la o altitudine de 36.000 km, ceea ce Iranul nu a reusit inca.

Deocamdata, nu a fost anuntata nicio data pentru lansare.