Armata rusa va renunta la traditionala caciula de blana cu urechi ridicate, cunoscuta sub numele de "usanka", in favoarea unor caciuli mai moderne, ca parte a noii uniforme militare, a anuntat vineri un reprezentant al companiei care proiecteaza uniformele, potrivit RIA Novosti.

Caciula "usanka" din dotarea armatei ruseFoto: Agerpres/AP

Armata rusa intentioneaza sa introduca treptat noua uniforma pana in 2014. Noua uniforma este conceputa de Grupul BTK din Sankt Petersburg, care a prezentat noile modele in decembrie 2012.

Caciula care va inlocui traditionala "usanka" va fi mai potrivita pentru utilizarea cu o casca sau cu echipamentele moderne de comunicare, a precizat vicepresedintele BTK, Temerlan Darsigov.

"Setul uniformei de lupta consta din 19 piese, inclusiv trei perechi de incaltaminte; include opt straturi, care vor oferi soldatilor un confort optim, in functie de conditiile meteorologice si de sarcinile" pe care le au, a explicat Darsigov.

Uniformele sunt realizate din materiale moderne si pot fi purtate la temperaturi ce variaza de la 40 de grade Celsius la minus 40 de grade Celsius, precizeaza RIA Novosti.

La inceputul acestei saptamani, noul ministru rus al Apararii, Sergei Shoigu, a anuntat ca militarii vor scapa de o alta piese invechita a uniformei, moletierele cunoscute sub numele de "portianki", un fel de bucati de panza din bumbac folosite de soldati pentru a-si inveli picioarele. Shoigu a precizat ca acestea vor fi inlocuite cu sosete.