Fostul cancelar german Gehard Schroder ii reproseaza actualului sef de guvern, Angela Merkel, o lipsa de curaj politic, afirmand, intr-un interviu acordat unei publicatii duminicale, ca aceasta "evita deciziile dezagreabile", potrivit AFP.

"Ii lipseste capacitatea de a isi asuma riscul de a pierde alegerile", considera fostul lider social-democrat, care a condus executivul Germaniei intre 1998-2005, inaintea lui Merkel.

"Bineinteles ca politicienii au dreptul sa vrea sa fie realesi, dar acest lucru nu trebuie sa conduca la o situatie in care sa nu fie luate masuri politice din cauza perspectivelor electorale", adauga el intr-un interviu acordat publicatiei Welt am Sonntag.

Aflata la apogeul popularitatii sale, lidera conservatoare vrea sa obtina un al treilea mandat consecutiv la alegerile prevazute in toamna. Partidul sau, Uniunea Crestin-Democrata (CDU), devanseaza clar Partidul Social-Democrat (SPD) in sondajele de opinie, iar Angela Merkel beneficiaza un record de popularitate de care nu s-a bucurat niciun cancelar german dupa al Doilea Razboi Mondial.

Dar cancelarul, o fire pragmatica, este adeseori acuzata de adversarii sai ca guverneaza de la o zi la alta, fara un program real sau o viziune politica.

Gerhard Schroder a lansat o reforma vasta si dureroasa a pietei muncii care l-a constrans sa convoace alegeri anticipate in 2005, pe care in cele din urma le-a pierdut.

"Stilul politic al doamnei Merkel nu va conduce niciodata la punerea in aplicare a unei agende 2010", numele unui vast catalog de reforme sociale, conchide fostul lider, care a criticat recent lipsa de reforme economice in Franta.