Chile si Argentina erau, duminica, sub alerta cod rosu si portocaliu din cauza activitatii vulcanului Copahue, situat in sudul Anzilor Cordilieri, la granita dintre cele doua tari, au anuntat autoritatile chiliene si argentiniene citate de AFP. Zona in care se afla vulcanul este slab populata.

Vulcanul CopahueFoto: Captura YouTube

Oficiul chilian pentru situatii de urgenta nu a emis ordin de evacuare. In partea chiliana locuiesc circa 500 de persoane la Copahue, o localitate cunoscuta pentru izvoarele sale termale, 900 la Caviahue si 800 in comunitatile indigene Mapuche.

Coloanele de gaz care se inalta din craterul Copahue, cu o altitudine de 2.965 de metri, si-au schimbat culoarea duminica seara, trecand de la gri a alb, ceea ce dezvaluie prezenta vaporilor, au anuntat surse din cadrul Ministerului Minelor citate de agentia de presa.

"Nu putem sa excludem posibilitatea ca activitatea (vulcanului) sa evolueze intr-o eruptie majora", a informat Serviciul National chilian de Geologie si Mine intr-un comunicat dat presei.

Autoritatile provinciei argentiniene Neuquen (sud) au exclus, de asemenea, orice evacuare a populatiei, precizand ca riveranii "traiesc in cea mai deplina liniste".

Vulcanul a inceput sa erupa sambata la ora locala 09:00 (12:00 GMT), cand un nor dens compus din fum, cenusa, gaze si vapori a inceput sa se degaje din crater, transmite agentia EFE citata de Agerpres.

In regiunea chiliana Biobio a fost decretata sambata starea de alerta portocalie.

Activitatea vulcanica de pe masivul andin este insotita de cutremure, deocamdata de intensitate joasa, si de puternice zgomote subterane. Populatia din zona nu este, pentru moment, amenintata, a declarat ministrul Minelor, potrivit EFE.

Desi a mai erupt odata in anul 1992, in ultimi 400 de ani nu s-a inregistrat nicio eruptie majora a acestui vulcan.