Premierul demisionar italian Mario Monti a declarat ca nu va candida in alegerile parlamentar anticipate din februarie precizand ca pregatit sa conduca din nou guvernul in anumite conditii. Totodata, Monti a a anuntat duminica "un program pentru schimbarea Italiei si reforma Europei" criticandu-l cu ironie pe predecesorul sau, Silvio Berlusconi, relateaza AFP.

Mario MontiFoto: AGERPRES

Monti a declarat ca, desi nu va candida, este gata sa isi asume conducerea pe baza programului sau de guvernare, in cazul in care Parlamentul ii cere acest lucru.

"Sunt gata sa ofer fortelor care manifesta o aderare convinsa la programul Monti opiniile mele, incurajarile mele si, daca mi se cere, sa le conduc", a declarat premierul demisionar duminica, intr-o conferinta de presa de o ora si jumatate in care a prezentat bilantul mandatului sau.

"Sunt gata sa preiau intr-o zi, in cazul in care circumstantele sunt adecvate, responsabilitatile incredintate de Parlament", a anuntat premierul demisionar, in varsta de 69 de ani.

Monti a precizat ca va face public, saptamana viitoare, "un program pentru schimbarea Italiei si reforma Europei", prezentat ca "o agenda pentru un angajament comun, o prima contributie la o discutie deschisa."

Monti a prezentat principalele puncte ale programului:

  • o noua lege anti-coruptie;
  • un program de liberalizare
  • reforma legii electorale.

Premierul demisonar a mai aratat ca programul cuprinde "o multime de roz si o multime de verde", deci pune accent pe situatia femeilor si problema mediului.

Potrivit tehnocratului, cheia este "sa nu se distruga sacrificiile dure pe care italienii au trebuit sa le faca".

Monti insistat asupra bilantului celor 400 de zile in care s-a aflat la conducerea tarii, atacandu-l totodata pe predecesorul sau Silvio Berlusconi.

"Criza financiara a fost depasita", acest lucru fiind facut "fara ajutor european si fara ajutor de la FMI", precum sugereaza multi, a argumentat Monti.

"Italienii pot sta din nou cu capul sus ca cetateni europeni," a spus el dupa ce a reamintit "situatia periculoasa in care se aflat tara", atunci cand a preluat mandatul de la Silvio Berlusconi in noiembrie 2011 .

Monti s-a declarat "neajutorat", in fata declaratiilor contradictorii a lui Silvio Berlusconi, care a alternat in aceste zile afirmatii laudative si acuzatii la adresa actiunilor guvernului sau.

El a condamnat, de asemenea, propunerea lui Berlusconi de a elimina impozitele pe locuinta, restaurate de guvernul Monti spre nemultumirea populara.