Zeci de mii de filipinezi s-au refugiat in adaposturi publice marti dimineata, odata cu sosirea taifunului Bopha, cel mai puternic din acest an, informeaza AFP. Potrivit agentiei meteorologice filipineze, Bopha a atins uscatul marti, in partea de est a insulei Mindanao (sud), cu rafale de vant de pana la 210 kilometri pe ora si ploi puternice. Autoritatile au avertizat ca este un risc ridicat de inundatii.

Trei persoane au fost lovite de copacii cazuti iar o alta a suferit un atac de cord insa starea lor de sanatate nu este cunoscuta deocamdata, a indicat seful securitatii civile, benito Ramos.

O persoana a fost data disparuta pe insula centrala Leyte.

Orasele si satele au fost cufundate in intuneric dupa ce autoritatile au oprit aprovizionarea cu curent electric pentrua preveni incendiile si electrocutarile.

"Curentul electric a fost taiat inaintea zorilor, anticipand vanturi puternice, valuri inalte si o avertizare de furtuna cu risc ridicat pentru regiunile de coasta", a declarat Liza Mazo, membru al securitatii civile din mindanao, pentru AFP.

Peste 40.000 de persoane au fost evacuate din regiunile de coasta, de pe cursuri de apa expuse unor inundatii si din zone amenintate de alunecari de teren.

Traficul aerian si cel maritim au fost suspendate, iar scolile au fost inchise.

Presedintele filipinez Benigno Aquino a indemnat la prudenta, luni seara. "Potentialul de distrugere (al Bopha) nu trebuie sa fie luat cu usurinta. Este vorba despre cel mai puternic taifun care ne loveste tara in 2012", a declarat el.

Filipinele sunt afectate de circa 20 de furtuni sau taifunuri majore in fiecare an, majoritatea in sezonul ploios in perioada iunie-octombrie. Bopha este al 16-lea din acest an.

In august, inundatii produse de o serie de furtuni s-au soldat cu aproximativ 100 de morti si peste un milion de sinistrati.

In 2011, 29 de taifunuri s-au soldat cu moartea a 1.500 de persoane si au afectat in diverse grade aproape 10% din populatia de 90 de milioane de locuitori ai tarii, informeaza guvernul filipinez citat de agentia de presa.