Arhiva personala a lui Robert S. McNamara, secretar american al Apararii in mandatul presedintelui John F. Kennedy, inclusiv in timpul crizei rachetelor rusesti din Cuba, a fost vanduta cu peste 1 milion de dolari la o licitatie organizata de Casa Sotheby's, informeaza Reuters.

Prespapier- cele 13 zile ale crizei rachetelor din CubaFoto: Sotheby's

Obiectele vandute cu cele mai mari preturi au fost doua scaune de birou de pe vremea administratiei Kennedy, alaturi de o scrisoare de la fosta prima doamna a Statelor Unite, Jacqueline Kennedy, obiecte achizitionate pentru suma totala de 146.500 de dolari.

Lotul a inclus documente personale, scrisori, piese de mobilier si alte obiecte care i-au apartinut lui Robert S. McNamara. Licitatia organizata de Casa Sotheby's a marcat implinirea unei jumatati de secol de la criza rachetelor din Cuba, un moment istoric in care Statele Unite si Uniunea Sovietica s-au aflat foarte aproape de declansarea unui razboi nuclear.

Robert S. McNamara, care a murit in 2009, a contribuit la negocierea acordului care a pus capat crizei rachetelor din Cuba.

"Timp de doua ore, istoria anilor 1960 a devenit o realitate intensa pentru toti cei care au participat la licitatie. Lotul a fost plin de piese extraordinare din viata remarcabila a acestei figuri centrale", a declarat David Redden, vice-presedinte al Sotheby's, intr-o informare de presa ce anunta rezultatele licitatiei.

Un prespapier din argint, oferit de J.F. Kennedy unui colaborator apropiat, pe care apar gravate luna octombrie si cele 13 zile ale crizei rachetelor din Cuba a fost vandut cu 95.500 de dolari, depasind de peste trei ori pretul estimat. "Este un prespapier creat de Tiffany", a precizat Redden inaintea licitatiei.

Un alt obiect reprezentativ pentru colectie a fost Medalia Prezidentiala a Libertatii, decernata lui McNamara cand acesta a parasit Ministerul Apararii in 1968 pentru functia de director al Bancii Mondiale. Medalia a fost vanduta pentru suma de 34.375 de dolari, depasind de aproape cinci ori pretul estimat initial.

Toate obiectele au fost vandute de fondul ii care administreaza averea.

Robert S. McNamara, care a murit la varsta de 93 de ani, a detinut functia de secretar al Apararii atat in timpul mandatului lui J.F. Kennedy, cat si timpul mandatului prezidential al lui Lyndon B. Johnson (1961 si 1968). In administratia Johnson, activitatea lui McNamara a fost marcata de razboiul din Vietnam, pe care acesta l-a descris ulterior in volumul sau de memorii ca fiind "teribil de gresit".