Problema scutului american antiracheta constituie principalul obstacol in dezvoltarea parteneriatului strategic dintre Rusia si Statele Unite, a declarat luni ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, citat de agentia RIA Novosti.

"Problema apararii antiracheta apare ca - nu as spune un mar al discordiei, dar ca principalul obstacol in calea dezvoltarii relatiilor de parteneriat strategic intre Rusia si NATO", a declarat seful diplomatiei ruse, raspunzand intrebarilor redactiei si cititorilor cotidianului Rossiyskaya Gazeta.

Potrivit ministrului, obiectivul dezvoltarii acestui parteneriat a fost fixat in declaratia summitului Rusia - NATO de la Lisabona.

Lavrov a sustinut ca Rusia incearca sa obtina garantii juridice ca acest scut nu va fi folosit impotriva arsenalului nuclear rusesc.

Statele Unite au repetat in mod constant ca acest scut nu vizeaza Rusia dar au refuzat sa ofere aceste garantii scrise.

"Cheia (rezolvarii acestei probleme) este in dialogul nostru cu Statele Unite, care nu progreseaza pentru moment", a concluzionat ministrul rus.

Statele Unite intentioneaza sa dezvolte in Europa un scut antiracheta, o serie de componente urmand a fi amplasate in Romania. NATO a precizat ca acest scut va fi pe deplin operational in 2018. Moscova se opune acestui proiect, considerand ca amplasarea sa in apropierea frontierelor sale ii pune in pericol potentialul strategic.

Fostul presedinte al Rusiei Dmitri Medvedev a amenintat in 23 noiembrie 2011 ca va amplasa in vestul si in sudul Rusiei sisteme ofensive sofisticate care pot garanta distrugerea instalatiilor europene ale scutului antiracheta.

In cursul acestui an, presedintele american a fost surprins, prin intermediul unui microfon ramas deschis, la Seul, in timp ce ii spunea lui Dmitri Medvedev, pe atunci presedinte al Rusiei, sa-i transmita lui Vladimir Putin ca va dispune de o marja mai mare de manevra in privinta scutului antiracheta dupa alegerile prezidentiale din Statele Unite, de la inceputul lunii noiembrie.