Scrisoarea, semnata printre altii de directorii Institutului Goethe, Institutului Cultural Italian sau Institutului Cultural Elvetian din Paris, solicita lui Andrei Marga anularea deciziei de eliberare din functie a directorului ICR Paris, Katia Danila, si a directorului adjunct, Simona Radulescu.

Romania la Salon du livre 2012Foto: ICR

"Mentinerea deciziei de eliberare din functie", se precizeaza in scrisoare, "va duce la nefinalizarea programului cultural multianual al Katiei Danila si Simonei Radulescu si nu vor mai putea duce la bun sfarsit participarea Romaniei la editia din 2013 a Salonului Cartii de la Paris". Romania este pentru prima data invitata de onoare la Salonul de Carte de la Paris, cel mai important eveniment editorial din Franta, care va avea loc in martie 2013.

Scrisoarea adresata lui Andrei Marga este semnata de comitetul director al Forumului Institutelor Culturale Straine de la Paris (FICEP) care reuneste cele 46 de centre culturale straine din capitala Frantei. Directoarea ICR Paris, Katia Danila, face parte din comitetul director al FICEP. Din 2012, ICR Paris a preluat si conducerea cluster-ului parizian a EUNIC (Uniunea Europeana a Institutelor Culturale Nationale).

"Pentru a le permite sa-si duca pana la capat mandatul ce le-a fost incredintat si pentru a continua sa faca parte din comitetul director", se precizeaza in scrisoarea adresata de board-ul FICEP lui Andrei Marga, "va rugam sa va reconsiderati decizia" de eliberare din functie a directorului ICR Paris.

Scrisoarea este semnata de directorul Institutului Goethe din Paris, directorul Institutului Cultural Italian din Paris si de catre directorii centrelor culturale canadiene, elvetiene si egiptene din Paris.

Continutul integral al scrisorii este redat in continuare:

In atentia domnului Andrei Marga, Presedinte al Institutului Cultural Roman

Domnule Presedinte,

FICEP (Forumul institutelor culturale straine de la Paris) care reuneste 46 de centre culturale straine in capitala franceza, isi permite sa vi se adreseze dupa ce a fost informat de destituirea iminenta din functiile lor, a doamnei Katia Danila, director al Institutului Cultural Roman de la Paris si respectiv a doamnei Simona Radulescu, director adjunct.

Numita acum doi ani in fruntea Institutului Cultural Roman de la Paris, dupa ce a avut timp de 5 ani functia de coordonator de programe la Centrul Roman de Informare de la Bruxelles, doamna Katia Danila a facut parte din consiliul de administratie al FICEP inca de la inceputul mandatului sau.

Institutul Cultural Roman de la Paris a fost numit in fruntea clusterului parizian al EUNIC (European Union of National Institutes for Culture) in 2012 iar doamna Katia Danila a avut functia de presedinte.

Programarea initiata si realizata de catre Institutul Cultural Roman de la Paris sub conducerea sa a fost salutata de omologii sai si a avut un rasunet important in presa franceza, culminând cu ecourile stârnite de colocviul internaţional « Cioran et le pesimisme jubilatoaire », organizat în cadrul Salonului Cartii din 2011.

Participarea sa activa in cadrul FICEP si EUNIC a permis Institutului Cultural Roman de la Paris sa se impuna dincolo de perimetrul institutiei in sine si sa faca auzita vocea Romaniei pe scene si in institutii care fac parte integranta din viata culturala pariziana si franceza in general.

Daca va mentineti decizia, programarea multianuala stabilita de doamnele Katia Danila si Simona Radulescu va ramane neterminata si nu vor putea duce la bun sfarsit participarea Romaniei la editia din 2013 a Salonului Cartii de la Paris.

Pentru a le permite sa mearga pana la capatul mandatului care le-a fost incredintat si pentru a putea continua sa faca parte din consiliul nostru de administratie, FICEP va adreseaza rugamintea de a reconsidera aceasta decizie.

Membrii Consiliului de Administratie al FICEP

Dl. Joachim UMLAUF, Presedinte / Director, Goethe-Institut Paris

Dl. Mahmoud ISMAIL, Vice-presedinte / Director, Centrul Cultural Egiptean

Dna.Katrin SAADE-MEYENBERGER, Trezorier / Administrator, Centrul Cultural Elvetian

Dl. Chih-Cheng CHEN, Administrator/ Director, Centrul Cultural Taiwanez

Dna. Marina VALENSISE, Administrator / Director, Institutul Cultural Italian

Dna. Sylvie BEDARD, Administrator / Director, Centrul Cultural Canadian