Lituanienii s-au declarat impotriva construirii unei noi centrale nucleare in tara lor, intr-un referendum consultativ organizat duminica odata cu alegerile legislative, relateaza AFP.

Potrivit rezultatelor partiale, 61,57% dintre lituaniei au raspuns "nu" la intrebarea "Sunteti pentru construirea unei noi centrale nucleare in Republica Lituania?", iar 34,76% au spus "da". Participarea a fost de peste 50%, astfel ca referendumul este valid.

Proiectul de constructie a unei centrale la Visaginas vizeaza inlocuirea reactorului de la Ignalina, oprit in 2009, conform angajamentelor asumate de catre Lituania in cadrul aderarii sale la Uniunea Europeana (UE) in 2004.

In ciuda catastrofei de la Fukushima, guvernul de centru-dreapta a mentinut proiectul de constructie a aceste noi centrale impreuna cu tarile vecine Estonia si Letonia, iar parlamentul l-a aprobat in vara.

Conservatorii aflati la putere au apreciat ca referendumul, initiat de catre social-democrati, reprezinta o manevra electorala.

Guvernul nu este legat de rezultatul acestui plebiscit cu valoare consultativa, insa virajul la stanga operat duminica in Lituania ar putea sa influenteze viitorul domeniului nuclear in aceasta tara.