Cehia a interzis la sfarsitul saptamanii trecute vanzarea bauturilor alcoolice tari, dupa ce numarul de cazuri de otravire cu metanol, unele soldate cu moartea, au crescut, iar Polonia a interizs la randul sau vanzarea de bauturi spirtoase importate din Cehia, relateaza Wall Street Journal in editia online.

Interdictia a intrat in vigoare vineri seara, iar pana duminica ministerul sanatatii ceh a raportat 20 de decese si 36 de persoane in stare critica, de la inceputul lunii septembrie cand a debutat criza alcoolului de proasta calitate.

Astfel, in magazinele, barurile si restaurantele din Cehia nu se mai gasesc decat bere si vin.

Duminica, Polonia a lansat o interdictie de 30 de zile pe vanzarea de alcool importat din Cehia. Pe parcursul acestei masuri, autoritatile vor testa bauturile cehesti pentru a se asigura ca sunt bune pentru consum.

Mai mult, si in Polonia s-au inregistrat deja 5 decese, potrivit AFP.

Autoritatile din Cehia au instituit aceasta masura dupa ce sticle de alcool care pareau legitime, avand insa ub ele metanol, au inceput sa apara in magazine de bauturi alcoolice din mai multe regiuni ale tarii, precum si in Praga. Acest lucru a urmat vanzarilor initiale de alcool toxic in piete in aer liber si chioscuri din nord-estul tarii, unde au aparut primele cazuri de intoxicatie.

Ministrul Santatatii a declarat ca nu stie cat va dura interdictia, insa a recunoscut ca guvernul este ingrijorat de posibila scadere in venituri din taxele pe vanzarea de alcool.