Comertul legal de arme usoare si de mic calibru, inclusiv piese de schimb si munitii, reprezinta in jur de 8,5 miliarde de dolari pe an, nivel dublu fata cel inregistrat in anul 2006, arata raportul "Small Arms Survey" (SAS) prezentat luni de Organizatia Natiunilor Unite si citat de AFP. De asemenea, intr-un clasament privind transparenta comertului cu arme de calibru mic, Romania ocupa pozitia a treia, dupa Elvetia si Marea Britanie.

SAS este un program de cercetare independenta din cadrul Institutului de Inalte Studii Internationale si de Dezvoltare de la Geneva. Noul sau raport anual este rezultatul a patru ani de ancheta, in 52 de tari.

Conform directorului general al SAS, Eric Berman, din suma totala de 8,5 miliarde, munitiile reprezinta aproape jumatate. De asemenea, daca se adauga la transferurile internationale autorizate de arme de calibru mic si traficul ilicit, acest comert ar depasi 10 miliarde de dolari pe an, a precizat el.

Pentru Berman, dublarea estimarilor in raport cu 2006 se explica prin cresterea achizitiilor de arme si munitii facute de cetatenii americani, precum si de achizitiile la scara mare de armament militar ale guvernelor implicate in conflictele din Irak si Afghanistan.

In ceea ce priveste transparenta informatiilor, conform documentului - disponibil pe site-ul SAS - Elvetia, Marea Britanie si Romania sunt "cele mai transparente tari", in timp ce Iranul, la Coreea de Nord si Emiratele Arabe Unite pe ultimele locuri ale acestui clasament. Statele Unite ale Americii se pozitioneaza pe locul 14, iar Franta pe 19.

In raportul lor din 2012, cercetatorii SAS au studiat in special arsenalurile insurgentilor din Irak, Afghanistan si Somalia.

Luna trecuta, la New York, cele 193 de tari membre ONU nu au reusit sa se puna de acord cu privire la conditiile unui tratat de reglementare a comertului cu arme conventionale, printre care armele de calibru mic si munitiile acestora. Negocierile sunt de asteptat sa fie reluate in 2013.