Site-ul Tribunalului moscovit care a pronuntat, saptamana trecuta, sentinta de condamnare la cate 2 ani de inchisoare a trei membre ale grupului punk Pussy Riot, dupa ce acestea au interpretat un cantec anti Vladimir Putin, a devenit marti tinta unui atac informatic, timp de cateva ore, a declarat un purtator de cuvant al instantei de judecata, citat de AFP.

Pe site-ul tribunalul Khamovnitcheski din Moscova (hamovnichesky.msk.sudrf.ru) au fost vizibile, timp de cateva ore, marti dimineata, un videoclip provocator al cantaretului homosexual bulgar Azis si imagini care luau in deradere sistemului judiciar din Rusia. In plus, pe site a fost postat si un nou cantec al trupei Pussy Riot, intitulat "Putin lights up the fires".

De asemenea, pe site-ul tribunalului a aparut si sloganul "Practica judiciara - nu poate fi mai rau!" si "Banda de hoti a lui Putin jefuieste tara. Treziti-va, prieteni!".

Postarile hacker-ilor au disparut la ora 6:30 GMT, cand site-ul a reinceput sa functioneze normal.

Cele trei tinere femei membre ale grupului punk rock Pussy Riot au fost condamnate la cate 2 ani de inchisoare fiecare vinerea trecuta, pentru "huliganism" si "incitare la ura religioasa", la capatul unui proces care a capatat o rezonanta internationala. Biserica ortodoxa rusa pledase pentru "clementa" fata de cele trei tinere.

Nadejda Tolokonnikova, 22 de ani, Ekaterina Samutsevici, 30 de ani, si Maria Alehina, 24 de ani, care au cantat in februarie o "rugaciune punk" intr-o catedrala din Moscova, cerand fecioarei Maria sa-l "alunge pe Putin" de la putere au "violat ordinea publica" si au "ofensat sentimentele credinciosilor", fara sa-si exprime regretul, a afirmat judecatoarea Marina Sirova.

Citirea verdictului a durat aproape trei ore, judecatoarea reluand in mare parte argumentele avansate in 7 august de procuror, care a solicitat trei ani de inchisoare pentru cele 3 membre ale Pussy Riot.

In ziua pronuntarii sentintei, sustinatorii Pussy Riot au scandat lozinci anti-Putin in fata tribnunalului. Vineri a fost si ziua mondiala de sustinere pentru eliberarea celor trei membre Pussy Riot, fiind organizate actiuni de protest in mai multe capitale, printre care Paris, Londra, Varsovia si New York.