Mark David Chapman, ucigasul lui John Lennon, va cere saptamana aceasta, pentru a saptea oara, sa fie eliberat conditionat, potrivit surselor din serviciile de penitenciar citate de AFP.

Mark David ChapmanFoto: Agerpres

Audierea va putea incepe marti si va dura doua sau trei zile. Decizia va putea fi anuntata pana la finalul saptamanii.

Mark David Chapman (57 ani) este incarcerat in inchisoarea de inalta securitate Wende din Alden, in statul american New York. El a fost condamnat in 1981 la o pedeapsa cu inchisoarea intre 20 de ani si detentie pe viata.

Chapman a tras cinci focuri de arma asupra lui Lennon in 8 decembrie 1980, la 22:50, in timp ce acesta se intorcea acasa impreuna cu sotia lui, Yoko Ono, din Dakota.

John Lennon a fost declarat mort in spital la 23:15.

Aceasta este a saptea cerere de punere in libertate a lui Chapman din 2000, an in care a devenit eliberabil. Primele sase cereri din 2000, 2002, 2004, 2006, 2008 si 2010 au fost respinse toate.

Sotia lui Lennon, Yoko Ono, a cerut ca acesta sa ramana in spatele gratiilor, declarand ca se teme pentru siguranta sa si a fiilor sai, potrivit BBC.

Chapman, un fost paznic cu o istorie de boli mintale, sustine ca s-a convertit religios in inchisoare.

La cea mai recenta incercare a sa, in septembrie 2010, Chapman ar fi declarat, in fata comisiei, ca atunci cand a comis fapta "a crezut ca, prin uciderea lui John Lennon, voi deveni cineva. Nu gandeam normal. Am luat o decizie oribila de a pune capat vietii cuiva, din motive egoiste."

Comisia a respins atunci solicitarea motivand lipsa sa de consideratie pentru viata umana.